Nieuws - 19 september 1996

Bejaarden verdringen studenten uit ziekenfonds

Bejaarden verdringen studenten uit ziekenfonds

Studenten kunnen zich vanaf volgend jaar niet meer gratis via het ziekenfonds verzekeren. Dat heeft het kabinet besloten. Voor tienduizenden studenten dreigt een strop van zestig gulden per maand.

Het gaat om studenten die nu nog via hun ouders gratis zijn meeverzekerd in het ziekenfonds. Diegenen onder hen die recht hebben op een aanvullende beurs, krijgen straks een vergoeding voor de extra verzekeringskosten. Maar wie geen aanvullende beurs heeft, krijgt ook geen vergoeding. Dat zou ongeveer zestig gulden per maand schelen.

Minister Ritzen kan nog niet zeggen hoeveel studenten het slachtoffer worden van deze maatregel. Hij wil de ouderlijk-inkomensgrens voor een aanvullende beurs verhogen, zodat meer studenten dan nu er recht op krijgen. Ritzen krijgt 160 miljoen gulden van minister Borst (Volksgezondheid) om studenten op de een of andere manier schadeloos te stellen.

Op dit ogenblik zijn er zo'n 185 duizend ziekenfondsstudenten, van wie ongeveer een kwart geen aanvullende beurs heeft. Voor de huidige studenten verandert er niets. De maatregel treft alleen nieuwe studenten; die worden niet meer tot het ziekenfonds toegelaten.

Het kabinetsplan hangt samen met een verhoging van de ziekenfondsgrens voor bejaarden. Daardoor komen er tweehonderdduizend bejaarden in het ziekenfonds en moeten er verzekerden uit het fonds gezet worden.