Wetenschap - 8 oktober 1998

Bedorven broodbeleg

Bedorven broodbeleg

Bedorven broodbeleg
Tachtig procent van de Nederlanders eet bedorven vleeswaren, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidsbescherming. Het broodbeleg heeft vaak te lang in de koelkast gestaan. Bovendien is in de helft van de onderzochte koelkasten de temperatuur te hoog. Spelen we met ons leven?
Voor de meeste mensen valt het wel mee; zo'n besmetting heeft niet altijd ernstige gevolgen. Toch krijgen per jaar ruim een miljoen mensen een voedselvergiftiging; meer dan de helft in het eigen huishouden. Een ziekteverwekker als Listeria kan in grote aantallen gevaarlijk zijn; ouderen en kinderen kunnen eraan doodgaan
We hebben een paar jaar geleden in ruim tweehonderd Wageningse huishoudens gebruikte vaatdoekjes, tandenborstels, afwasborstels en dergelijk onderzocht. Bij 120 huishoudens hebben we ook voorverpakte gekookte vleeswaren onderzocht, bijvoorbeeld boterhamworst en gekookt gehakt. Van de geopende pakjes bleek zo'n veertig procent besmet te zijn met meer dan tien miljoen micro-organismen per gram. Maar bij 95 procent was daar geen Listeria bij, het waren voornamelijk andere micro-organismen. Dat proef je niet echt, mensen eten het toch wel
Naast bacterien veroorzaken ook virussen en parasieten flink wat voedselinfecties, maar dat is moeilijk aan te tonen. Tot een jaar of vijf geleden bleef van tachtig procent van de voeselinfecties onduidelijk wat de oorzaak was. Inmiddels is van veertig procent de oorzaak bekend, en die toename zit voornamelijk in het aantonen van virussen en parasieten
Eigenlijk moeten koelkasten worden uitgerust met een thermometer, want in veel koelkasten is de temperatuur te hoog. Dat is een van de adviezen van een taakgroep waar ik lid van ben, die bezig is een hygienecode voor voedselbereiding in het huishouden op te stellen. Zo zijn er verschillende taakgroepen ingesteld door de Inspectie Gezondheidsbescherming, Waren en Veterinaire Zaken van het ministerie van VWS, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van sanitaire ruimtes. De bedoeling is dat die taakgroepen volgend jaar met adviezen komen voor de consument. Onze taakgroep gaat adviezen geven over het omgaan met voedsel, van inkoop tot bereiding, van ontdooien tot kliekjes bewaren
In een gewoon huishouden kom je met een warm sopje al een heel eind. Maar er is een verandering op til. Nu al behoort twintig tot dertig procent van de bevolking tot een risicogroep: ouderen bijvoorbeeld, maar ook mensen die een middel slikken om de zuurgraad in hun maag te neutraliseren. Hun maagzuur is minder bedreigend door bacterien. Er komen ook steeds meer bacterien die resistent zijn tegen maagzuur. Dus voorlopig is er werk zat voor ons

Re:ageer