Nieuws - 27 juni 1996

Baan en studie in laatste jaar hbo

Baan en studie in laatste jaar hbo

Zes hogescholen beginnen in september een leerroute in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Studenten brengen de afsluitende fase van hun studie door als werknemer in een kleine of middelgrote onderneming, met een arbeidscontract van maximaal drie jaar. Binnen die tijd moeten zij afstuderen. Een deel van het curriculum wordt bepaald door de werkgever en de student samen.

De HBO-raad, de vereniging van hogescholen, heeft deze week een akkoord over de nieuwe leerroute afgesloten met het MKB. Ook brancheorganisaties in de metaal, elektrotechniek, accountancy, installatietechniek en de levensmiddelentechnologie hebben het akkoord ondertekend.

Studenten die het traject volgen, vallen niet meer onder het regime van de studiefinanciering. Dat past in het akkoord van afgelopen voorjaar over verkorting van de gemiddelde verblijfsduur van studenten in het hbo.

De raad verwacht dat komend jaar zo'n zeventig studenten zich voor de MKB-route aanmelden en dat dit aantal in de jaren daarop snel zal stijgen tot enige duizenden.