Nieuws - 11 juli 1996

ATO-DLO opent vestiging in Indonesie

ATO-DLO opent vestiging in Indonesie

Het Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek van DLO heeft in juni een bureau geopend in Indonesie. Deze vooruitgeschoven post moet de verwerking van agrarische grondstoffen tot produkten gaan ondersteunen. Veel bedrijven in Indonesie kampen met een gebrekkige logistiek van agrarische grondstoffen. Fabrieken kunnen daardoor dagenlang buiten bedrijf zijn. Met de vestiging willen wij enkele agroketens stroomlijnen. Daarmee wordt de markt voor het agrarisch bedrijfsleven interessanter, ook voor de Nederlandse industrie", aldus dr H. Tournois. ATO-DLO onderneemt deze activiteit samen met het Indonesische bedrijfsleven.

Een project is reeds begonnen: het opzetten van een industriele keten voor de verwerking van aardappels tot frites en chips. In Indonesie worden wel aardappels geteeld, maar het merendeel gaat naar de lokale markten. ATO-DLO kijkt nu hoe de aardappelteelt zodanig gewijzigd kan worden dat de industrie er ook wat aan heeft. Aardappels zijn tegenwoordig een gewild produkt in Indonesie. De McDonalds schieten als paddestoelen uit de grond. De aardappels worden nu echter geimporteerd. Wij kijken of het mogelijk is contracten met boeren af te sluiten, met bestaande organisaties tot afspraken te komen of nieuwe teeltgebieden te vinden. De hoogvlakten in Sumatra lijken interessant voor de fabrieksaardappelteelt."

ATO-DLO denkt in de toekomst ook agro-ketens te kunnen ondersteunen voor groenten, fruit, vlees en vis. Maar ook non-food-produkten als planten die vezels produceren, behoren volgens Tournois tot de mogelijkheden. De nieuwe vestiging is nog bescheiden van omvang; het bureau wordt momenteel bemand door een persoon.