Nieuws - 9 mei 1996

5 Mei

5 Mei

Bloempot blijft staan

Het is even voor twaalven en koud. De markt staat vol met wit-plastic ameublement onder De Koninck-parasollen. Een enkel gezin zit achter de koffie met gebak. De enige activiteit is afkomstig van de lokale horeca, die de laatste voorbereidingen voor de dag treft. Bij cafe Loburg vlijen de eerste oudstrijders neer op het terras, begeleid door keiharde testklanken van een podium. Wij komen hier al vijf jaar en we zijn er altijd graag vroeg bij." Bij bakkerij Van Roekel druipt het oranje eraf: ballonnen en tompoezen. De nimmer op dit soort festiviteiten ontbrekende Peruvianen stallen hun koopwaar uit in de Hoogstraat en laten de eerste panfluitklanken ontsnappen.

Bij hotel De Wereld houdt de Nationale Reserve een oogje in het zeil, ook al duurt het nog uren voordat Bernard zal verschijnen. Ze kunnen niet verhinderen dat een oudere heer van zijn fiets valt na een botsing met een dranghek. Een vrouw in groen colbert blijkt te behoren tot de bomverkenners. We zijn alleen hier te vinden, we controleren niet in het centrum. We zijn er voor Bernard, niet voor het volk."

De zon breekt door; het dorp begint vol te stromen. Een plaatselijke pizzeria-eigenaar deelt rode petjes uit. Zijn buurman, kroegbaas en ex-commando, begroet enkele leden van de 104e compagnie. Die melden dat ze zo direct de Korea-strijders erbij zullen halen. Wist je dat die dit jaar nog een paar dagen in Amerika zijn geweest", lacht een 104'er, Maar behalve Clinton hebben ze niet veel gezien. Buizen he."

Ondertussen versiert nabij het stadhuis jong Wageningen de fietsjes met bloemen en groeit de rij van rookworstliefhebbers voor de Hema gestaag. De eerste personen met bier en frikadellen kuieren door de Kapelstraat. De kindertjes hebben de rijwielen klaar en maken, voorgegaan door trommelaars en gevolgd door enkele dames van de EHBO, een rondje over de markt. Onder luid applaus passeren ze het terras van 't Carillion. Het geklap is afkomstig van een rugbyteam uit Wales dat zich op dit vroege uur het bier reeds goed laat smaken. Maar de mannen uit Cardiff hebben dan ook gisteren in Wageningen een rugbytoernooi gewonnen.

Draagt Oranje! Draagt Oranje!" Een kordate zeventiger drukt ongevraagd een speldje in mijn jas om vervolgens voor deze daad een kleinigheidje te verlangen. Op het Salverdaplein brengen de Cubaanse kindertjes van Los Yandis op professionele wijze de salsa en merengue ten gehore. Stands zijn aanwezig van Greenpeace, GroenLinks en Agromisa; sateetjes worden aan de man gebracht.

Serieuzer is de stemming in de tent aan de Herenstaat. Het hoofd Voorlichting van SNV probeert hier voor het goede doel - Bushmen in Botswana - een litho te slijten. Ondanks zijn talent en een gevraagd bedrag van 280 gulden is de belangstelling voor deze schat uit de Kalahari nihil. Wat een enthousiasme; wat een betrokkenheid", sneert de veilingmeester. U moet straks wel helemaal naar Botswana, mocht u zich bedenken."

Om drie uur zijn rond het 5-mei plein de mensen reeds samengepakt in afwachting van de komst van Prins Bernard. Kees, je kan d'r hier niet door", moppert de vrouw van een eigenwijze huisvader. Zoonlief voelt zich zichtbaar opgelaten. Hoewel de muziekkapel allang klaar staat, duurt het nog wel even. Tjonge jonge, wat gaat de tijd langzaam", verzucht een oudere dame, die even later trots laat weten dat haar schoondochter helikopterpiloot is bij de luchtmobiele brigade. We zijn te vroeg geboren", meent een Indische vrouw, doelend op haar geringe lengte. Een pleinbewoner roept van het balkon de mensen toe om aan zijn plantjes te denken.

Wanneer Bernard eindelijk arriveert om de nieuw aangebouwde serre van De Wereld officieel te openen, rijst uit de voorste gelederen van het publiek een man met bloempotkapsel en rugzakje op. Hij klimt in het dranghek en belemmert het uitzicht van velen. Hallo, u bent niet alleen op de wereld." Ik wacht hier anders al vier uur, dus..." Ja, wij ook. Zakken!" Bloempot blijft staan.

Jager, Voorhoeve, Terlouw, Couzy, Van Vollenhove en Bernard verschijnen wederom op het plein. Een lauw applaus klinkt. Bloempot torent nog steeds pontificaal boven iedereen uit. De ergernis groeit. Man ga toch naar beneden, wij willen ook een foto!" Egoist!" Mien geef hem een zet!" Ook de pers, die de jeep van Bernard omringt, wordt beschimpt door het hoofdzakelijk uit ouderen bestaande publiek. Het mannetje van speelgoedzaak Het Masker holt met zijn camera voor de jeep uit. Marsmuziek klinkt. Een patent ogende Bernard legt een krans. Klik, zoom, klik, zoom, zoom. Man ga toch 's eindelijk zitten!", klinkt het over het verder muisstille plein. Heet je soms Hector Mallot?"

Even later neemt Bernard plaats op een podiumpje. Het defile kan beginnen. Bloempot gaat eindelijk naar beneden. 't Is niet te geloven." In de stad is het feest in volle gang.