Nieuws - 6 september 2018

Zwerfstudentjes

tekst:
Vincent Oostvogels

Mijn studiegenoot had de vakantie in Lumen doorgebracht om zijn thesis af te schrijven. Het was een lange, lome zomer geweest, vol koffiepauzes en inspiratieloos gedrentel over de campus. Veel bijzonders had hij niet meegemaakt, behalve die merkwaardige ontmoeting laatst, toen het ’s middags wel weer eens tijd was voor een wandelingetje in de natuurtuin achter het gebouw.

Bij de vijver had hij al gedempte geluiden gehoord uit de richting van de houtwal. Iets verderop, naast de vleermuizenschuilplaats, doorkruiste hij die houtwal om op de proefvelden te komen. Daar stuitte hij ineens op een jongen en een meisje. Haren in de war, een stevige blos op de wangen en een beetje frunnikend aan hun kleding. Hij wilde nog een praatje maken ā€“ hij had pauze, tenslotte ā€“ maar ze liepen giechelend van hem weg.

Dat waren niet zomaar een jongen en een meisje, denk ik. Volgens mij is er iets gaande dat verklaart waarom ze zich zo betrapt gedroegen. Ik denk dat zo veel eerstejaars geen kamer hebben kunnen vinden, dat sommige clandestien op de campus bivakkeren: zwerfstudentjes. Slapen onder de brug bij de Forumvijver, douchen bij de wcā€™s van de Leeuwenborch en stiekem wasjes draaien bij die wasmachine in de kelder van het Forum ā€“ dat soort toestanden.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar ondertussen komt de winter eraan. Idealis kan niet snel genoeg bijbouwen en de universiteit ziet huisvesting niet als haar verantwoordelijkheid, dus heb ik mijn besluit genomen. Het eerste zwerfstudentje dat ik zelf ontdek, krijgt bij mij een plekje op de bank.