Organisatie - 10 juli 2018

tekst:
Luuk Zegers
6

WUR moet eerst de daken op de campus volleggen met zonnepanelen voordat ze ‘vruchtbare landbouwgrond’ beschikbaar stelt voor zonneweides. Dat schrijft Student Alliance Wageningen (SAW) in een persbericht. Volgens WUR-energiecoördinator Michiel van der Wal worden de daken waar mogelijk ook belegd met zonnepanelen, maar zet een zonneveld meer zoden aan de dijk.

© Shutterstock

De kritiek van de SAW gaat over de plannen van LC Energy om zonneweides van respectievelijk 5 en 10 hectare aan te leggen op WUR-grond aan de Haarweg in Wageningen en de Langesteeg in Bennekom. De plannen zijn omstreden. Ook wordt gekeken of een zonneveldje bij de Sinderhoeve in Renkum kan uitbreiden. Daar liggen nu 84 panelen.

Andere opties
SAW-voorzitter Giulia Homs noemt WUR ‘hypocriet’ als het gaat om duurzaamheid. ‘Ofwel natuur ofwel landbouwgrond wordt opgeofferd om zonne-energie op te wekken terwijl dat ook op andere plekken kan. Waarom liggen de daken van de campus nog niet vol? En er zijn genoeg bedrijfspanden op het industriegebied waar nog geen zonnepanelen liggen. Die mogelijkheden moeten eerst onderzocht worden.’

Dat doet WUR ook, reageert energiecoördinator Michiel van der Wal. ‘Momenteel liggen er 1340 panelen op de bijgebouwen achter Radix en ruim 450 panelen op de nieuwe sporthal van De Bongerd. Afgelopen jaar liep er een subsidieaanvraag voor Zodiac. Die is helaas afgewezen, dus dat ligt nu even stil. Maar er komen dit jaar nog zonnepanelen op een nieuw bijgebouw van Vitae, het pand van Rikilt en de NVWA. En op de daken van meerdere WUR-gebouwen in Lelystad komen ook nog eens 4500 panelen.’

Energiebesparing
Zonder subsidie is investeren in zonne-energie niet rendabel, legt Van der Wal uit. ‘Met subsidie is de terugverdientijd 8 á 10 jaar; zonder praat je over ongeveer 20 jaar. Dan kun je beter kijken naar andere opties, zoals besparen op energiegebruik. Vooral op het gebied van besparing op aardgas ligt een belangrijke focus voor WUR de komende jaren.’

Veel gebouwen op de campus zijn bovendien niet geschikt voor het opwekken van zonne-energie, omdat er bijvoorbeeld lichtstraten of technische installaties op het dak staan, aldus Van der Wal. Ook zijn de constructie en dakbedekking niet altijd geschikt.

De impact van een zonneweide is ook een stuk groter, zegt de energiecoördinator. ‘De gemeente Wageningen heeft een stevige klimaatambitie en wil in 2030 klimaatneutraal zijn. WUR ondersteunt die ambitie. Daarom stellen we grond die we zelf niet kunnen gebruiken beschikbaar voor zonneweides.’

Vóór 2021 moet er volgens het Wageningse klimaatplan 30 hectare aan zonnevelden komen. Van der Wal: ‘Als we de daken van alle geschikte WUR-gebouwen zouden gebruiken, komen we tot twee hectare. Met de zonneweides die nu in beeld zijn, komen we tot zo’n vijftien hectare, ongeveer de helft van de Wageningse doel in 2021.’

Langs de snelweg
Volgens Homs zijn zonneweides ‘de makkelijkste, maar niet per se de beste oplossing.’ Als er zonneweides moeten komen, zou ze die graag langs de snelweg zien. ‘Daar komen veel mensen langs, en die gaan zonnepanelen dan met Wageningen associëren. Zo gebruik je geen landbouwgrond én kom je weer bekend te staan als groene universiteit.’ Van der Wal: ‘Dat zou een mooi initiatief zijn, maar WUR heeft simpelweg geen grond langs de snelweg. Als we die mogelijkheid hadden, zouden we dat uiteraard doen.’

Tot en met 18 juli 2018 kunnen mensen nog reageren op het ontwerpbestemmingsplan Zonnepark Haarweg.

Re:acties 6

• Nynke

Ik vraag me wel eens af of er een integrale visie en samenhangend beleid is voor deze problematiek, of dat het meer "hap snap" beleid is. Zijn echt alle andere mogelijkheden bekeken en doorgelicht bij bestaande gebouwen? Vaak komt bij WageningenUR het "pray what you preach" niet zo nauw, want in een aantal zaken is men niet consequent bezig.
    Alle nieuwe studentenhuizen worden hopelijk aardgasvrij gebouwd en voorzien van zonnepanelen en/ of windmolens? Deze zijn geen eigendom van WageningenUR, maar wel t.b.v. de studenten aan WUR. Daar kun je dus ook degelijk invloed op uitoefenen.

• Antoon VALCKX HOEX

Als je die vaste zonnepanelen zet op betonnen portalen van zo'n drie meter hoog, kun je 90% van de grond blijven gebruiken. Moeilijker wordt het als het om panelen gaat die meedraaien met de zonneboog. De schaduw van de panelen voorkomt ook nog eens te grote uitdroging van de onderliggende grond. Eigenlijk een ander ei van Columbus, toch?

• palen

@Antoon VALCKX HOEX : ten eerste kost het vele energie om palen van 3 meter hoog te maken en neer te zetten, en ten tweede neemt de landbouwopbrengst in de schaduw van de panelen en palen navenant af. Je kunt elk binnenkomend foton maar één keer gebruiken: om elektriciteit op te wekken, of om een plant te laten groeien.Niet beide tegelijk.

• Jaap

Waarom niet de regio een plezier doen en een postcoderoos starten?

• Michiel van der Wal

Er zit geen dak op het parkeerdek. Wel is onderzocht of dat meegenomen kon worden in de bouw. Maar een dak erop maken voor een flink bedrag alleen om zonnepanelen te kunnen plaatsen, kwam niet door de goedkeuring. Op de naastgelegen schuren van Agros en Klima zijn inmiddels wel zonnepanelen neergelegd.

• betty van Gelder

Waarom niet op het dak van de parkeergarage?