Nieuws - 3 september 2018

WUR wil honger bestrijden met internationale ngo

tekst:
Albert Sikkema

WUR wil gaan samenwerken met de internationale humanitaire organisatie Mercy Corps. Louise Fresco ondertekende een samenwerkingsovereenkomst met Simon O'Connell, directeur Europa van Mercy Corps, tijdens de SDG-conferentie op 31 augustus.

©Guy Ackermans

Mercy Corps is een in de VS opgerichte humanitaire organisatie met 5000 medewerkers die actief is in 40 ontwikkelingslanden. De NGO doet vooral projecten in landen die te maken hebben met conflicten en rampen. Mercy Corps krijgt geld van publieke organisaties, zoals de Amerikaanse ontwikkelingsfinancier USAID en de Zwitserse en Noorse regering, en private financiers, zoals de Gates Foundation en Coca-Cola. Het heeft net een kantoor in Den Haag geopend en wil samenwerken met Wageningen, ‘een van de beste landbouwuniversiteiten ter wereld’.

Myanmar
De samenwerkingsovereenkomst met Mercy Corps gaat leiden tot gezamenlijke projecten in ontwikkelingslanden, zegt Jennie van der Mheen, die de overeenkomst namens WUR regelde. De twee organisaties werken ruim een jaar samen. Zo werken ze samen aan een projectvoorstel op het gebied van agrologistiek en post harvest management in Myanmar voor de Zwitserse regering. Bij dat project worden onderzoekers van Food & Biobased Research van WUR betrokken.

Big data
Verder gaan Mercy Corps en WUR werken aan een omvangrijk project op het gebied van big data en toegang tot landbouwkrediet voor Afrikaanse boeren. Ook werken ze een gezamenlijk voorstel uit op gebied van duurzame landbouw in Niger. ‘Mercy Corps wil evidence-based werken’, zegt Van der Mheen. ‘Ze willen een link met kennis en halen ons erbij om de nieuwste kennis in te brengen en innovatieve projecten te valideren.’ Ze verwacht dat de totale waarde van de samenwerking enkele miljoenen euro’s gaat bedragen.

Gunnen
De gesprekken met Mercy Corps over samenwerking verlopen heel plezierig, stelt Van der Mheen. ‘We gunnen elkaar wat. Zo vraagt Mercy Corps ons om deel te nemen aan projecten waar zij aan werken en brengen wij ons netwerk in contact met Mercy Corps.’