Nieuws - 28 februari 2019

WUR wil e-mailstalker desnoods laten oppakken

tekst:
Roelof Kleis

De man die WUR al een paar jaar stalkt met dreigende e-mails moet in het uiterste geval worden opgesloten. Dat eiste de advocaat van WUR vandaag in een kort geding voor de rechtbank Arnhem.

© Shutterstock

WUR wil een contactverbod voor onbepaalde tijd met een dwangsom voor overtredingen van dat verbod. Omdat er weinig fiducie in is dat de stalker zich daaraan zal houden, eiste advocaat Joost Becker namens WUR aanvullend zogeheten lijfdwang. Dat wil zeggen dat bij meer dan tien pogingen tot contact de stalker moet worden opgesloten. ‘De tolerantiegrens van WUR is ruimschoots overschreden.’

Bedreigend
Volgens Becker is het een uitzonderlijke eis, maar kan WUR niet anders. ‘Er is sprake van stelselmatige belaging van medewerkers, studenten en bestuurders.' Vooral het personeel van het Student Service Center ervaart dit als zeer bedreigend, zegt Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur. ‘Wij willen dat het stopt. Deze man moet eigenlijk geholpen worden, want dit is geen normaal gedrag. Maar daar gaan wij niet over.’

Het lastigvallen begon in 2016 toen de man zich voor de eerste keer probeerde in te schrijven als student. Hij werd afgewezen, omdat hij niet aan de toelatingseisen voldeed. Daarna begonnen de mailtjes en berichten via social media, die in de loop der tijd steeds dreigender werden. Het leidde tot extra veiligheidsmaatregelen bij sommige gebouwen en met name het Student Service Center.

Deze man moet eigenlijk geholpen worden, want dit is geen normaal gedrag
Woordvoerder Simon Vink

De man probeerde zich volgens Becker achttien keer in te laten schrijven, steeds voor verschillende studies. Hij stuurde in de afgelopen jaren 3750 e-mails, waarvan 2544 in het afgelopen jaar. Dat is een gemiddelde van 7 per dag, met uitschieters naar 120 e-mails op een dag. In totaal zijn meer dan honderd mensen van WUR door de man benaderd. De adressen vond hij onder meer in het (grotendeels publieke) smoelenboek van WUR.

Cellenblok
De stalker zelf was niet op de zitting aanwezig. Verrassend genoeg bleek hij wel in de rechtbank te zijn. Hij zat in het cellenblok in afwachting van een voorgeleiding voor een soortgelijke zaak van stalking en bedreiging. Kantonrechter S.J. Peerdeman schorste daarom de zitting tijdelijk, om de man de gelegenheid te bieden alsnog bij de zitting aanwezig te zijn. Hij maakte daarvan geen gebruik.

De stalker kreeg volgens woordvoerder Vink twee jaar terug al een gebiedsverbod voor de campus. Of hij zich daaraan houdt is niet bekend, aangezien vrijwel niemand weet hoe de man eruit ziet. In januari heeft WUR aangifte van stalking gedaan bij de politie. De rechter doet op 14 maart uitspraak.