Organisatie - 19 november 2015

WU heeft kleinste aandeel vrouwelijke hoogleraren

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau,Rob Ramaker
3

Wageningen University heeft van alle Nederlandse universiteiten het laagste aandeel vrouwelijke hoogleraren. Sinds de vorige Monitor vrouwelijke hoogleraren uit 2012 is hun aandeel zelfs licht gedaald.

Beeld: Pascal Tieman

De monitor wordt elke drie jaar uitgebracht door het Landelijk netwerk vrouwelijke hoogleraren (LNVH). 

In 2012 was Wageningen University ook hekkensluiter van ons land. Sindsdien is de achterstand opgelopen. Zo is de WU één van de vier universiteiten waar het aandeel vrouwelijke hoogleraren sinds 2012 daalde – van 8,8 naar 7,6 procent. Ondertussen steeg landelijke aandeel van 14,8 procent naar 17,1 procent. Uit de monitor blijkt bovendien dat Wageningen University de enige instelling is die minder vrouwelijke hoogleraren heeft dan bij het begin van de meting in 2003. 

Hoewel er landelijk gezien vooruitgang is, gaat dat de LNVH te langzaam. Ze stellen dat in dit tempo pas rond 2055 een evenredige verdeling ontstaat. En vrijwel alle andere Europese landen doen het beter dan Nederland. ‘Dat is ons een doorn in het oog’, zegt de Rotterdamse hoogleraar Marise Born van het LNVH. ‘Je kunt wel zeggen dat het beter gaat, maar we bungelen nog steeds onderaan in Europa.’ 

Je kunt wel zeggen dat het beter gaat, maar we bungelen nog steeds onderaan in Europa
Marise Born, namens het Landelijk netwerk vrouwelijke hoogleraren

De publicatie van de vorige monitor zorgde in Wageningen voor veel ophef. Op initiatief van bezorgde wetenschappers kwam de universiteit met een actieplan genderbalans. Inmiddels is er een mentorprogramma voor vrouwelijk talent en heeft een groot deel van de wetenschappelijke top een diversiteitsworkshop gevolgd.  

Ongelijke vertegenwoordiging lijkt met name een probleem op het niveau van hoogleraren. Op andere vlakken laat de monitor een genuanceerder beeld zien. Zo blijkt dat de doorstroom van universitair docent naar universitair hoofddocent verbetert sinds 2012. Ook heeft de Wageningse raad van bestuur tegenwoordig een vrouwelijk lid. De raad van toezicht bestaat daarentegen sinds enkele jaren weer helemaal uit mannen.

Re:acties 3

 • Denise

  Wat een mannengebral. Vrouwen op het werk zorgen voor passie en emotie.

  Reageer
 • EenVrouw

  Waarom telkens dit gezeur over het gelijktrekken... Misschien zijn vrouwen over het algemeen wel minder geïnteresseerd in zo'n functie of gewoon echt minder geschikt. Van de minder goede docenten waarvan ik les heb gehad is toch echt het merendeel vrouw (enkele uitzonderingen daar gelaten!). Je wilt toch niet een baan krijgen omdat je een vrouw bent, je wil die baan omdat jij er het meest geschikt voor bent. Ben je dat niet? Heel jammer, dan iets anders zoeken.

  Reageer
 • Lange Steve

  Laagste aandeel vrouwelijke hoogleraren én beste universiteit van Nederland. Zegt genoeg.

  Reageer
  • Moai man

   +1 voor jou

  • Gozer

   Held

  • BF

   Dit is inderdaad de enige juiste conclusie!


Re:ageer