Nieuws - 21 mei 2015

Verruiming collegetijden. Een goed idee?

De raad van bestuur wil collegezalen beter benutten om de groei van het aantal studenten op te vangen. Een idee is om de collegetijden te verruimen. Het kost relatief weinig om collegezalen ’s ochtends iets eerder in gebruik te nemen en ‘s avonds iets later te sluiten. Wat vinden Wageningse studenten en docenten van dit plan?

22_MI_Melissa de Raaij.jpg

Melissa de Raaij
Student BSc Internationaal Land en Waterbeheer
Je hebt ochtend- en avondmensen. Persoonlijk zou ik het niet trekken om ’s avonds nog college te hebben. Als de colleges om 8:00 uur zouden beginnen, in plaats van 8:30, zou dat voor mij geen probleem zijn. Voor anderen is 8:00 uur wel erg vroeg. Mensen die om 8:30 les hebben komen soms nu ook al niet, dus wat dat betreft maakt dat half uur misschien niet zoveel uit. Een andere oplossing is misschien om meer gebruik te maken van online onderwijs. De WUR experimenteert al met MOOC’s (Massive Open Online Course). Dan doe je een deel thuis en een deel tijdens colleges, net zoals werkende mensen tegenwoordig meer thuis- en flexwerken.22_MI_Jelmer Zandbergen.jpg

Jelmer Zandbergen
Student MSc Organic Agriculture
Er is een duidelijke scheiding nodig tussen de tijd op de universiteit en wat je daarbuiten doet. Volgens mij is het niet goed als dat door elkaar heen gaat lopen. Studenten doen in Wageningen veel buiten hun studie om en dan heb ik het niet alleen over bier drinken, maar juist over de extra-curriculaire activiteiten zoals commissies en besturen. Als er dan ’s avonds colleges worden gepland is daar geen tijd meer voor. Maar er moet blijkbaar wel iets veranderen. En als met een uur langer in de avond bijvoorbeeld 80% van het probleem wordt opgelost vind ik dat wel een redelijke trade-off.


22_MI_Tinka Murk.jpg

Tinka Murk
Hoogleraar Ecotoxicologie
Ik heb het gevoel dat zalen voor en na mijn colleges de helft van de tijd leeg staan. Met een intensiever gebruik van de ruimtes kan wellicht een groot deel van het probleem worden opgelost. Idealiter zou je als docent via een laagdrempelig digitaal systeem een oorspronkelijk ingeroosterde zaal moeten kunnen af- of bijboeken. Als er dan een gaatje valt, kunnen docenten die zaal zelf boeken. Gecombineerd met toenemend afstandsonderwijs, een betere spreiding van zaalgebruik over een onderwijsperiode en het verbinden van een (financiële) consequentie aan het niet afboeken van een ingeroosterde zaal zorgt dat de open plekken in de roostering beter worden ingevuld. Dit is minder ingrijpend in het sociale leven van studenten en het gezinsleven van docenten. Bovendien is het goedkoper dan collegetijden verruimen, gebouwen opknappen of zelfs nieuwe bouwen.


22_MI_Job de Pater.jpg

Job de Pater
Student MSc Plant Sciences
Ik vind de collegetijden zoals deze nu georganiseerd zijn vrij schools. Je hebt ’s ochtends en ’s middags een blok les. Als er overdag af en toe gaten vallen in het rooster en er soms ook ’s avonds colleges zijn leren studenten beter plannen. Dat lijkt me geen slechte ontwikkeling. Voor mij is het geen probleem als de colleges ’s ochtends een half uur eerder beginnen. Als je je erop instelt is het verschil tussen 8:30 en 8:00 niet zo groot.


22_.jpg

Angelica Ruark
Student MSc Sensory Science
Een groot verschil met mijn universiteit in de VS is dat de vakken daar meerdere keren per dag worden aangeboden. Studenten hebben dus veel vrijheid om hun eigen rooster te maken. Hier wordt het voor je gemaakt. De klassen hier zijn klein. Soms zit je maar met 11 man in een lokaal wat 40 mensen zou kunnen bevatten. Maar het komt ook voor dat een lokaal eigenlijk te klein is voor het aantal mensen, bijvoorbeeld op een presentatie dag waarop iedereen aanwezig is. Ik denk dat het een goed idee is als niet iedereen tegelijk middagpauze heeft. Dan los je meteen ook de lange rijen in de kantine op en het gebrek aan zitplekken tijdens de middagpauze.


22_MI_Sander Kersten_web.jpg

Sander Kersten
Hoogleraar Voeding, Metabolisme en Genomics
Toen ik zelf student was in Wageningen had ik ook avondpractica. Ik heb er een prettige herinnering aan overgehouden. Het had een andere sfeer, wat losser. Als docent is het de uitdaging avondcolleges aantrekkelijk te maken. Je moet je creativiteit aanspreken. Ik zou er geen enkel bezwaar tegen hebben ’s avonds te doceren. Een avondcollege is geen extra werktijd, maar een verschuiving van je werktijd. Je kunt dan ’s middags de hond uitlaten. Het onderwijs zal door de grote aantallen studenten en het afnemende budget anders moeten. Nood breekt nu eenmaal wet. En er zijn niet veel alternatieven. Je kan ook ochtendcolleges plannen, maar ik denk dat de studenten daar niet op zitten te wachten. In het weekend kan ook, dan is de campus helemaal leeg. Maar ik denk dat dat nog minder bespreekbaar is.

Illustratie: Henk van Ruitenbeek