Nieuws - 3 juli 2020

‘Ook in Bangladesh lachte iedereen het weg’

tekst:
Coretta Jongeling

Veel Wageningse wetenschap vindt plaats in het buitenland, dus toen corona uitbrak stonden veel onderzoekers voor de keuze: should I stay or should I go? We spraken één promovendus die bleef, één die terugkwam en één die ondanks de uitbraak naar het buitenland afreisde. Hoe doe je onderzoek tijdens een pandemie? Vandaag deel 3: Sjoukje de Lange, Bangladesh.

Het onderzoeksteam in Bangladesh

Sjoukje de Lange, promovendus bij Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer
‘We waren met een paar collega’s in Bangladesh, bekend om zijn enorme delta. Ik onderzoek de vorm van rivierbodems. We waren van plan de hele delta rond te varen om onderzoek te doen. Het vertrek stond gepland voor begin maart, toen corona al wel ontdekt was, maar er nog geen maatregelen genomen waren vanuit Nederland. Natuurlijk hebben we ons afgevraagd of het slim was om te gaan, maar alles was al gepland, en er was toen nog weinig stress. Ook in Bangladesh lachte iedereen het weg. ‘Er zijn hier wel ergere ziektes.’ 

Na twee weken onderzoek waren we een tijd in een gebied zonder bereik. Toen we terugkwamen in de bewoonde wereld, werden we overspoeld door berichten. ‘Jullie moeten nu terug!’ Onze Bengaalse collega’s zijn gaan rondbellen en kwamen er snel achter dat de laatste vlucht terug naar Nederland die nacht zou gaan. Het was 21 uur reizen vanaf waar we toen zaten naar de luchthaven en wonder boven wonder hebben we dat gehaald.  

Het was 21 uur reizen vanaf waar we toen zaten naar de luchthaven en wonder boven wonder hebben we dat gehaald
Sjoukje de Lange, PhD Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer

De sfeer was totaal omgeslagen, er was echt paniek. De steward van onze vlucht had een soort astronautenpak aan. En dat terwijl er nog niet zoveel mensen ziek waren op dat moment, althans volgens de officiële statistieken.  

Gelukkig hebben we wel wat data kunnen verzamelen, daar kan ik nu mee aan de slag. En we hopen dat collega’s van het Bengaalse instituut waar we mee samenwerken metingen op locatie kunnen doen. Maar ik maak me wel zorgen over de langere termijn, op een gegeven moment moet ik wel echt terug om daar meer metingen te doen en dingen te finetunen. Ik hoop dat dat nog dit jaar kan.’

Lees hier meer: