Nieuws - 30 maart 2017

Nieuw vrouwennetwerk bij WUR

tekst:
Albert Sikkema

Op 28 maart kwam een groep van vijftig vrouwelijke wetenschappers van WUR en NIOO voor het eerst bijeen op de campus om hun positie in de wetenschap te verbeteren. Met dank aan Donald Trump.

<foto: Alet Leemans>

Na de verkiezing van de jongste Amerikaanse president besloot een groep vrouwelijke Amerikaanse wetenschappers om zich te verenigen om voor hun belangen op te komen. Deze club, 500 Women Scientists, heeft inmiddels duizenden leden in de VS. Kelly Ramirez, Amerikaanse postdoc bij het Nederlands instituut voor ecologie (NIOO) in Wageningen, was bij de oprichting van dit vrouwennetwerk in de VS en introduceerde de club in Wageningen. Samen met Ciska Veen, ook postdoc bij het NIOO, Guusje Koorneef, promovendus bij Soil Quality van de universiteit en Alet Leemans, projectleider Gender Action Plan bij WUR organiseerde Ramirez een oprichtingsbijeenkomst op 28 maart in Atlas.

Onderhandelen
Doel van 500 Women Scientists is om de positie en carrièrekansen van vrouwen in de wetenschap te vergroten. Zo wil de groep vrouwen gebruik maken van elkaars expertise om beter over te komen tijdens sollicitaties en vaardigheden als leiderschap en onderhandelen te verbeteren. Daarnaast wil het vrouwennetwerk dienen als pool van waardevolle sparringpartners en een bron van inspiratie. Ook willen ze deelnemen aan de Science March op 22 april die in steden als Washington DC en Amsterdam wordt gehouden. In die mars gaan onderzoekers pleiten voor empirische wetenschap, onder andere naar klimaatverandering.

Er was al een netwerk van afgestudeerde vrouwelijke ingenieurs van de universiteit, het Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs. Het nieuwe vrouwennetwerk is een bottom-up initiatief, die zich voornamelijk richt op vrouwelijke Wageningse wetenschappers in alle stadia van de academische ladder.