Organisatie - 4 februari 2019

Meerderheid promovendi worstelt met vinden van woonruimte

tekst:
Tessa Louwerens
1

Ruim 80 procent van de Wageningse promovendi heeft moeite met het vinden van woonruimte. Dit blijkt uit een uitgebreide enquête onder PhD'ers.

© Shutterstock

Die enquête werd uitgezet door de Wageningen PhD-council (WPC) naar aanleiding van een bijeenkomst in oktober 2018 waarbij meerdere promovendi zeiden moeite te hebben met het vinden van huisvesting.

Vier keer verhuisd
In totaal vulden 345 promovendi de enquête in. Daarvan gaf 81 procent aan moeite te hebben met het vinden van huisvesting. Op dat moment hadden 41 van de respondenten geen woonruimte en de rest gaf aan in de afgelopen paar jaar moeite te hebben gehad met het vinden van huisvesting. Zo gaf 16 procent aan dat ze vier of meer keer waren verhuisd, voordat ze een plek vonden waar ze voor lange termijn konden blijven. Iets meer dan de helft van de respondenten vond binnen drie maanden zoeken woonruimte en 20 procent zei dat ze daar meer dan een half jaar voor nodig hadden.

Het raakt vooral de kwetsbaarste groep, de sandwich PhD'ers.

De WPC is onaangenaam verrast door het hoge percentage. ‘Het is duidelijk dat dit probleem heel Wageningen aangaat’, zegt Bart Lagerwaard, voorzitter van de WPC. ‘Maar het raakt vooral de kwetsbaarste groep, de sandwich PhD'ers, die met beperkte beurzen huisvesting moeten vinden in het steeds duurder wordende Wageningen.’ Deze promovendi komen in hun promotietraject meerdere malen naar Wageningen en moeten vaak steeds opnieuw huisvesting vinden.

Oplossingen
De raad van bestuur (RvB) is op de hoogte van de resultaten van de enquête, zegt woordvoerder Simon Vink. ‘De RvB en de stafafdelingen zijn zich ervan bewust dat huisvesting, ook voor promovendi, een probleem is waar oplossingen voor moeten komen’, aldus Vink. 'We gaan met de betrokken partijen overleggen.'

Op 6 maart organiseert de WPC een bijeenkomst om 12:30 in Impulse om de resultaten te presenteren en te bediscussiëren, om samen met de verschillende betrokkenen te zoeken naar korte- en langetermijnoplossingen. Lagerwaard: ‘De universiteit, de gemeente en partijen zoals Idealis kunnen niet langer wegkijken. We begrijpen dat niet alleen promovendi problemen hebben met huisvesting in Wageningen, maar zes keer verhuizen in zes maanden als je naar Wageningen komt vanuit een ander continent, dat moet je niet willen voor je medewerkers.’

Lees ook:

Re:acties 1

• ries

niet alleen deze mensen, geld ook voor de wageningers zelf!

Re:acties 2

• Basic

The solution is very basic: WUR should stop growing, both in BSc and MSc students as well as in PhD numbers. Growing is a choice, not something that just happens. Current student, current staff and non-WUR Wageningers are all fed up with the consequences of the top-down growing intention. Why don't I hear Mr. Vink (or anybody else from WUR) acknowledging this, rather than blaming others?

• Pierre

Even with a good salary it is not possible to find a house. There are no studios to rent in Wageningen. Many rooms don't even accept foreigners (dutch only, nice). Wageningen is too small for the amount a students and PhD it receives. You have the choice between student apartments to share and apartments for families. There is nothing in between. My suggestion: never come to Wageningen, you will regret when you will have to sleep in your car.

P.S.: I am still waiting for a formal complain against all the people putting 'Dutch only' in their room offer. It's just illegal and disgusting.