Organisatie - 8 september 2017

Meer rust in Radix

tekst:
Stijn van Gils
1

Een kleine verbouwing moet rumoerige werkplekken in Radix rustiger maken. Het idee van open kantoortuinen blijft wel bestaan.

© Stijn van Gils

In Radix-West zijn tijdens de zomer op een achttal plaatsen glaswanden geplaatst om kantoorruimtes af te scheiden van de gangen. Nu de wanden geplaatst zijn, wordt de klimaatbeheersing opnieuw ingeregeld. Dat kan enkele maanden duren. De wanden moeten rustiger werkplekken garanderen. ‘We kregen klachten van medewerkers die last hadden van het geluid', licht gebouwmanager Sonja Nooy toe. 'Ook bleek dat het klimaat op sommige plekken onvoldoende was.’ Na uitgebreide gesprekken met verschillende gebruikers, is dit de oplossing geworden.

Minder ruimte
Tijdens de bouw van Radix rond 2009 wilde de WUR graag experimenteren met
kantoortuinen. Dit zijn grote open ruimtes, waar medewerkers bij elkaar zitten en elkaar
snel kunnen vinden. De nieuwe opzet functioneerde, totdat de Plant Sciences Group in 2013 besloot met minder ruimte toe te kunnen. Onder andere de Agro Food Sciences Group werden toen deels in Radix gehuisvest. De dichtere bezetting leidde in de praktijk tot meer klachten over geluidsoverlast.

Tevreden
De verbouwing betekent volgens Nooy niet dat de WUR afstapt van de kantoortuinen. Een deel van Radix blijft nog steeds open. Ook de combinatie tussen gang en kantoor blijft op veel plaatsen gehandhaafd. Uit een kleine rondgang blijkt dat medewerkers overwegend tevreden zijn met de aanpassingen en dat ze meer rust ervaren.

Op groepen waar de glaswanden ontbreken, heerst geen jaloezie. ‘Van langslopende medewerkers heb je sowieso maar weinig last. Wat soms wel stoort zijn collega’s die een computer naast je overleggen’, vertelt masterstudent Francesco Desiderio. ‘Maar dat weegt echt niet op tegen het voordeel om allerlei collega’s vlak bij je in de buurt te hebben.’

Re:acties 1

  • Arjen Dijkhof

    Kantoortuinen: de natte droom van de extraverte ontwerper. Ziet er blits uit, maar voor de introverte medewerker is het een ramp. Continue mensen die op je scherm mee kunnen kijken, je van alle hoeken kunnen benaderen etc. Maar als je dit zo ervaart ben je maar raar. Sommige mensen zijn nou eenmaal productiever op een meer afgeschermde werkplek. Het tegenargument dat daarvoor zaaltjes en zithoeken zijn gaat niet op: dat is een typisch extraverte manier van denken. Juist een vaste, afgeschermde plek is nodig om introverte types optimaal te laten functineren.

    Volgens mij is een mengvorm met van beide varianten wat prima haalbaar. Wat zou er gebeuren als je iedere medewerker de keuze zou geven tussen een plek op de open kantoorvloer of een plek op een kamer samen met 1-2 collega's? Volgens mij kiest het meerendeel dan toch voor de kamer. Al is het maar om een plekje te hebben om wat spullen te bewaren. Dan toch kiezen voor open vloeren duidt op onbegrip voor de medewerkers of andere motieven, zoals ruimtebesparing.

    Ik zie de kantoortuin nog steeds als een moderne variant op de Amerikaanse cubicle opzet met de bekende kartonnen schotjes.

    Reageer

Re:ageer