Nieuws - 4 juni 2015

Medewerkers lanceren RethinkWUR

tekst:
Rob Ramaker

Kritische WUR-medewerkers lanceren komende dinsdag RethinkWUR. De nieuwe organisatie moet discussie uitlokken over de toekomst van het hoger onderwijs.

Terwijl dit voorjaar het Maagdenhuisprotest woedde in Amsterdam, bleef het op de Wageningse campus grotendeels stil. ‘Je kon de krekels zo’n beetje horen tsjirpen’, zegt Michael Marchman, docent en studieadviseur bij de leerstoelgroep Sociale geografie. Toch ontmoet hij genoeg collega’s die zich zorgen maken over de richting die universiteiten opgaan.

Samen met enkele collega’s van de Sociale en Environmental Sciences Group wil Marchman dat debat nu alsnog aanzwengelen in Wageningen. Komende dinsdag houdt de beweging een eerste bijeenkomst naast gebouw Forum. Alle medewerkers en studenten zijn welkom om te luisteren en discussiëren.

We zien dat universiteiten steeds meer worden aangestuurd als bedrijven
Michael Marchman

RethinkWUR heeft nog geen manifest maar zorgen over het rendementsdenken staan ook bij deze organisatie centraal. ‘We zien dat universiteiten steeds meer worden aangestuurd als bedrijven’, zegt Marchman. ‘Ze hanteren de logica van de markt en rekenen medewerkers af op kwantitatieve output, zoals publicaties in topjournals.’ Deze bendaring zou allerlei negatieve gevolgen hebben, zoals een afname in onderwijskwaliteit en een oplopende werkdruk onder medewerkers.

Zelf heeft Marchman het gevoel dat hij deze ontwikkeling al eens heeft meegemaakt. De veranderingen in Nederland doen hem sterk denken aan de laatste drie decennia in de Verenigde Staten, waar Marcman vandaan komt. In de VS is het aantal tijdelijke, onzeker contracten aan universiteiten enorm toegenomen, zegt Marchman, en gaan studenten gebukt onder enorme schuldenlasten. ‘Daardoor heb ik het gevoel dat ik hier een waarschuwingssignaal moet afgeven.’