Nieuws - 31 januari 2019

Koop een hert

tekst:
Guido Camps

Ik snap dat niemand de naam Oostvaardersplassen nog kan horen, maar ik vond het meest recente nieuwsbericht toch wel een mooie noot om aan het dossier toe te voegen.

In Nederland kun je vlees kopen met een sterrensysteem. Dit Beter Leven keurmerk is door de Dierenbescherming in het leven geroepen om ‘met bedrijven afspraken te maken over meer leefruimte, over minder of geen ingrepen die het welzijn aantasten en over andere verbeteringen, om diervriendelijker geproduceerd vlees in de schappen te krijgen’, aldus de Dierenbescherming op haar site. Het systeem gaat van 1 tot 3 sterren.

Laten we als gedachtenexperiment de Oostvaardersplassen even niet als natuurgebied, maar als vleesproductiebedrijf zien. Onder goede omstandigheden krijgen de dieren daar de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen en zou het zeker 3 sterren verdienen – of wellicht zelfs 4; een nieuwe buitencategorie? Begrijpelijkerwijs werd er door de Dierenbescherming noch door andere organisaties in het debat veel aandacht geschonken aan het feit dat er met 1800 af te schieten dieren toch wel een flinke berg duurzaam geproduceerd vlees te verwerken zou zijn.

Eén groep had hier meer oog voor: de consument. De vleespakketten uit de Oostvaardersplassen vlogen de webshop uit. ‘Tijdelijk uitverkocht’, stond er al snel op koopeenhert.nl. Een gedeelte van het vlees wordt via de voedselbanken weggegeven, de rest wordt verkocht voor 25 tot 30 euro per kilo. Maar op dit moment is het niet te krijgen dus.

Het kost wat politiek gedoe maar het levert wel een consument op die bereid is te betalen voor duurzaam en lokaal geproduceerd vlees. Wellicht toch een paar sterretjes van de Dierenbescherming?

Guido Camps (34) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief