Organisatie - 9 mei 2019

tekst:
Tessa Louwerens
6

Een vetgedrukt citaat in Resource 13 over zwijgende ‘dames’ – koeien – veroorzaakte ophef. Hoogleraar Bettina Bock begrijpt de irritatie. ‘Je moet bedenken dat dergelijke grappen zelden onschuldig zijn.’

Hoogleraar Bettina Bock. ©Stijn Rademaker/Hollandse Hoogte

‘Achtentwintig dames om je heen die niks terugzeggen, dat is soms wel even lekker.’ Deze quote publiceerde Resource in het nummer van 7 maart in een interview met een student die boer wil worden. Het ogenschijnlijk onschuldige grapje, dat extra groot werd afgedrukt, leidde tot behoorlijk wat kritiek.

Resource sprak met Bettina Bock, hoogleraar Inclusieve Plattenlandsontwikkeling met speciale aandacht voor gender en diversiteit, en vroeg haar of het seksistisch was om het citaat (extra groot) af te drukken. ‘Mensen worden niet graag aangesproken op seksisme’, zegt Bock. ‘Maar je hoeft geen seksist te zijn om een seksistisch beeld te reproduceren.’

Lees het hele interview hier:

Re:acties 6

• Henk

Man o man, de stront raakt nu volledige de ventilator. Dat we hier uberhaupt over praten zegt genoeg. Deze professor kan beter iets uit gaan vinden, in plaats van poep te praten.

• Laura

Bedankt mevrouw Bock, voor deze glasheldere analyse!

• Lenie Trouw

In het land van informatie-overdracht heb je: spreker, schrijver èn lezer. Ieder met eigen gedachtes of gevoelens daarbij. Ook bij eigen waarnemingen zijn er verschillen. Recentelijk is in Burgers' een zeekalfje geboren. Die geboorte van zeekoe te water (alias zeezoogdier) vind ik een wònder. Eerst leren zwemmen, dan leren drinken. Steeds het neusje boven water, om te ademen. Om mij heen hoor ik over "baby" spreken, maar ook over "kijk, de baby zit aan de moeder vastgeplakt". Ik bedoel maar: het dier wordt veel menselijke eigenschappen toegedicht. Wat de boer overigens, vakman (m/v) zijnde, bedoelt? Vraag het hem, Resource. Ter correctie, bewustwording van een vette kop. Je haalt namelijk iets uit zijn context.

• Verward

Ik snap niet zo goed waarom deze grap seksistisch is?
    Koeien zijn toch vrouwen en ze praten niet terug, dat kun je toch gewoon fijn vinden?
    Ik denk dat ik op seksisme niet begrijp of dat dit helemaal niet seksistisch is.

Overigens snap ik wel dat het vervelend is dat de resource dingen uitvergroot waar ze verwachten een reactie op te krijgen. Ben ook absoluut geen fan van hoe zij vaak dingen framen.

• EWok

Ja sorry hoor, een boer die goed voor zijn dieren zorgt, zal zich anders gedragen richting zijn veestapel dan een ordinaire anonieme vleesverwerker.
    Dus als we dames niet mogen aanspreken worden met 'Koeien' omdat dat seksistisch zou zijn en als we onze dieren dan netjes 'dames' noemen, omdat we als boer betrokken zijn bij de welzijn van onze dieren, het verwijt krijgen dat sommige "menselijke" dames zich seksistisch bejegend voelen... wat moeten we dan?
    Misschien dat we (ja, de dames) niet zo moeilijk moeten doen en genieten van het leven in plaats van op alle slakken zout gaan leggen. Als je gaat zoeken naar opmerkingen en uitspraken die seksistisch bij sommige bevolkingsgroepen overkomen, dan heb je inderdaad een dagtaak zoals deze hoogleraar.
    Een hoogleraar voor gender en diversiteit in het boerenleven? Wanneer denk je dan als Universiteit nog serieus genomen te worden? Houd je bezig met de fundamenten van het Onderzoek en Onderwijs ipv de randverschijnselen.
    Moeten we de dieren op een boerderij dan ook gender neutraal gaan benomen? Nee, dat is geen haan, neehee ook geen kip... wat is het dan wel? Hakip of Kian? Kier of Stoe? Herrie of Mengst? Dat is gewoon mierenneukerij... oh nee! Dat is liefhebben van kleine beestjes in groepsverband. *zucht*

• Vleeseter

Er zijn mensen die overal iets achter zoeken en dat heeft meer met die mensen te maken dan met het onderwerp. Wat een zielig, ziek land zijn we geworden zeg !