Organisatie - 11 februari 2020

Kantoren worden myWURspace

tekst:
Roelof Kleis
34

Een nieuw concept voor de inrichting van kantoren moet de samenwerking bevorderen en de ruimtenood op de campus oplossen. Ook komt er een nieuw researchgebouw.

MyWURspace op de 4de verdieping van Atlas. © Guy Ackermans

De campus barst uit zijn voegen. Voor de opvang van de aantallen studenten is onlangs de bouw van het derde onderwijsgebouw gestart. De volgende stap is het oplossen van de krapte op de werkvloer, in de kantoren en op de labs. Daartoe is in overleg met de sciencegroepen een omvangrijk nieuw huisvestingsplan voor de komende vijf jaar op poten gezet.

Extra labruimte
WUR-onderzoek doet het goed. En die ingezette groei duurt nog wel even voort. Een inventarisatie door de science groepen leert dat de komende vijf jaar zo’n 5500 vierkante meter aan extra labruimte nodig is. Voor een deel wordt dat opgevangen in de huidige gebouwen. Collegezalen in Zodiac, Radix en Axis komen vrij als het derde onderwijsgebouw wordt opgeleverd. Maar dat is lang niet genoeg.

myWURspace 4de Atlas_resized.jpg

Er moet daarom een nieuw researchgebouw komen. Dat pand krijgt waarschijnlijk een plek aan de rand van de campus aan de oostkant van de Bornsesteeg naast het parkeergebouw, zegt verantwoordelijke rvb-lid Rens Buchwaldt. Het gebouw wordt breed inzetbaar voor verschillende kenniseenheden. De grootste ruimtevraag ligt evenwel bij AFSG, en dan met name Food & Biobased Research.

MyWURspace
De krapte in de kantoren wordt niet met nieuwbouw opgelost, maar met een grondige herinrichting. Daartoe is het huisvestingsconcept myWURspace ontwikkeld. Feitelijk gaat het hier om een vernieuwde versie van Het Nieuwe Werken, dat tien jaar geleden op de campus werd gelanceerd. Ondermeer Actio is volgens dit concept ingericht.

De intentie van myWURspace is de ruimte te bieden om je werk zo fijn en zo goed mogelijk te doen
Rens Buchwaldt

Helemaal nieuw is myWURspace niet. WEcR in Den Haag en de Wageningse tak op de vierde verdieping van Atlas zijn al volgens dit concept ingericht. Kern van het concept is dat de werkruimtes zo goed mogelijk aansluiten bij de verschillende activiteiten die iemand gedurende de dag doet. ‘De intentie van myWURspace is de ruimte te bieden om je werk zo fijn en zo goed mogelijk te doen’, zegt Buchwaldt.

Samenwerking
Concreet betekent dit in ieder geval het einde van de vaste werkplek of zelfs werkgebouw. Buchwaldt: ‘Werk verandert steeds meer. Samenwerking speelt een steeds grotere rol. We zijn minder individueel en meer met anderen en met andere kenniseenheden bezig. En tot slot, nieuwe, jonge mensen doen hun werk anders en daar past een andere kantooromgeving bij.’

Het concept, als onderdeel van de hele huisvestingsvisie, wordt komende maanden met de medezeggenschap doorgesproken. Buchwaldt mikt erop na de zomer aan de slag te kunnen.

Re:acties 34

 • Peter

  I am currently working in Gaia. When I made the interview for the job, I asked whether there will be flex work spaces. They answered no, we still had fixed office with a door. I would not have accepted the job otherwise.

  It is not possible to work efficiently in a flex space. There is too much noise and people moving. You also have to understand 'other cultures' with some people clearing their throat and you can't say anything. Flex spaces are a disaster. I would never accept a job where we must work in such a bad environment.

  Reageer
 • Eddy Teenstra

  Tjonge, jonge.
  18 reacties waarvan maar vier met naam en toenaam. Treurig.

  Reageer
  • kafka

   Helaas voelen veel mensen zich onveilig door ervaringen in het verleden. Publiekelijk met naam en toenaam je mening delen kan zomaar betekenen dat je later op het matje wordt geroepen. Zie ook de onderzoeken over intimidatie door leidinggevenden aan Nederlandse universiteiten. Ook in Wageningen komt dit helaas voor, subtiel en minder subtiel.

   Gelukkig wordt er hard gewerkt aan cultuurverbetering, maar dat proces heeft tijd nodig. Ik snap het dus wel, dat niet iedereen openlijk durft te spreken.

  • fret

   Beste Eddy,
   Als witte man -die de 55 voorbij is, en al z'n hele werkzame leven bij de wur zit- loop je nu eenmaal minder risico op intimidatie en het verliezen van je baan, dan een niet witte man -zonder die leeftijd en status, maar met een tijdelijk dienstverband- met een berg stress en werkdruk, die deels is op gelegd door je leidinggevende, die er op staat dat je werk liever nog gisteren dan vandaag werd gepubliceerd.
   Groet,
   Fret(dy)

 • Ervaringsdeskundige in Gaia

  Mag ik de zeer tevreden medewerkers in Actio en bij WEcR erop wijzen dat Wageningen al 15 jaar op rij de beste universiteit van Nederland is. Het onderwijs werd voorbereid in werkkamers, en niet in de door jullie bejubelde open en transparante ruimtes. Houd s.v.p. op dit "ouderwetse hokjes" te noemen.

  Reageer
 • Ervaringsdeskundige uit Actio

  MyWURspace kan een prima werkomgeving zijn mits er voldoende ruimte wordt ingerekend.
  Als er voldoende ruimtes beschikbaar zijn in de diverse zones werkt beter dan de ouderwetse hokjes of de achterhaalde kantoortuin.

  Echter, als het te vol wordt en de keuze van de juiste werkplek niet meer gemaakt kan worden zal ook dit innovatieve concept niet werken.

  Reageer
  • Lieke

   Dit concept innovatief noemen gaat wel erg ver: veel grote bedrijven (bijv. big-tech en IT) hebben dit concept al 10 jaar geleden toegepast en stappen er alweer van af. Wie herinnert zich de ballenbakken en glijbanen bij Google nog? Of was het Microsoft. Oud nieuws.

   Grote winnaars van dit soort concepten zijn de bedrijven die dit adviseren, de aannemers die de verbouwingen mogen doen en meubilairleveranciers die de nieuwe spullen mogen leveren. En als WUR zijn milieuimpact echt wil verlagen: dit plan leidt tot meer productie en afval en kan makkelijk vermeden worden. Stap één minder minder consumeren, daarna volgt de rest pas.

 • Tessa Louwerens (redactie Resource)

  Hoi allen,

  In onze komende Opinierubriek gaan we aandacht besteden aan dit onderwerp. Dus wil je je mening daar delen, stuur mij een mailtje: tessa.louwerens@wur.nl

  Dank!

  Groeten Tessa

  Reageer
 • Annelies

  Komend vanuit een commerciele internationaal bedrijf waar ook flexplekken werden ingevoerd: helaas veel ergonomische klachten, veel minder goede samenwerking en minder teamgevoel. Ook daar kon alles via skype for business worden gedaan maar het leverde weinig synergie op.

  Reageer
 • Anoniem2

  KANTOORTUIN EN PRODUCTIVITEIT: “SLECHTSTE COMBINATIE OOIT”
  Door de kantoortuin stijgt ziekteverzuim met 62%, daalt productiviteit met 86 minuten per dag en stijgt het aantal gemaakte fouten in het werk met 50%.
  zie: https://timemanagement.nl/kantoortuin-productiviteit/

  Reageer
 • Sjaak Wolfert

  Komend van de Leeuwenborch waar ik op zich met plezier heb gewerkt, werk ik nu al een tijdje op de 4e van Atlas waar OTW is ingevoerd. En uit ervaring kan ik meedelen dat ik hier met nog meer plezier werk. Ik kan alle negatieve discussies hierboven wel begrijpen omdat op veel plaatsen dit concept verkeerd is ingevoerd en ja, dan werkt het averechts en contraproductief. Bij ons is het goed doordacht. We werken met verschillende zones, van samenwerkings- tot stiltezones. En daarnaast zijn er inderdaad voldoende focusruimtes voor als je echt geconcentreerd wilt werken aan een voorstel. Alle plekken zijn flexibel instelbaar en via een USB-hub ben je zo on-line. En natuurlijk moet de capaciteit wel toereikend zijn, maar bij ons is dat tot nu toe prima en hoef je nauwelijks echt te zoeken naar een plek. Tenslotte vind ik de hele open, transparante omgeving erg prettig aanvoelen. Dus alle wetenschappelijke onderzoeken ten spijt (die zijn meestal toch al weer achterhaald bij publicatie ;-)) zou ik zeggen, kom zelf kijken en het ervaren!

  Reageer
  • Arie

   "... alle wetenschappelijke studies ten spijt (die zijn meestal toch al weer achterhaald bij publicatie ;))...": een zeer opmerkelijk statement voor iemand die werkzaam is op een universiteit. ;)

   Als die resultaten t.a.v. zorgverzuim en productiviteit kloppen (ik ken die studies niet) dan is dat zeer, zeer zorgwekkend. En daar zal het CvB een erg goed (empirisch onderbouwd) antwoord op moeten hebben. Want een gok wagen met het welzijn van je werknemers... daarmee zet je heel, maar dan ook heel erg veel mee op het spel.

  • Sjaak Wolfert

   Dat over die wetenschappelijke studies was uiteraard prikkelend bedoeld, maar wel met een serieuze ondertoon. Want er wordt vaak makkelijk gezwaaid met 'wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat...' Voor mij hangt dat vaak af van het object van studie. Als dat iets onveranderlijks is (bv. herhalende natuurverschijnselen) dan kun je inderdaad conclusies trekken die voor altijd geldig zijn. Maar hier hebben we te maken met een object (kantoortuin, nieuwe werken, etc.) dat punt één nogal lastig precies en objectief te definiëren is en punt twee dus iets wat aan verandering onderhevig is. Dus studies over dit object van een paar jaar terug kun je niet zomaar toepassen op hoe het nu bv. in MyWURspace is geïmplementeerd. Sterker nog, daarbij is juist gekeken hoe het niet zou moeten op basis van onderzoek en ervaringen uit het verleden en hoe het dan beter zou kunnen. Dat betekent ook gelijk dat het huidige concept voor verbetering vatbaar zal zijn.

 • Petra Schlooz

  Binnen Wageningen Economic Research zijn wij sinds juni 2019 helemaal over naar een Open en Transparent Werkconcept (écht iets anders dan de ouderwets en achterhaalde kantoortuin). Zowel op de vierde verdieping van Atlas en in het WTC in Den Haag, werken wij volgens deze werkwijze. Natuurlijk was het heel erg wennen voor sommige collega's, en de een heeft meer moeite met de aanpassing dan de ander. Maar over het algemeen wordt de werkruimte als prettig ervaren. Als je je wil concentreren zoek je een werkplek op die daarvoor geschikt is, en als je wil overleggen/ bellen/ vergaderen zijn daar ook weer speciale plekken voor gereserveerd (Allemaal gecreeerd na een analyse van de werkzaamheden/ activiteiten van de medewerkers, en vervolgens op basis van behoeftes samengesteld). Alles verandering is moeilijk, maar om meteen alle ideeen en mogelijkheden af te schieten brengen ons uiteindelijk ook niet verder natuurlijk.

  Reageer
 • Jantien

  Flexplekken zijn desastreus voor diverse zaken als concentratie, niet meer weten waar je collega's zijn, vermindering van samenwerking, juist meer individualisering, geen privacy of rust (!), geen korte lijnen meer (even aan je collega kunnen vragen)… en alles wat hierboven beschreven is. Je werk afkrijgen, etc. etc. Dan kun je nog beter thuiswerken promoten. En 2x per week alleen voor overleg binnen zijn. Dat scheelt heeeuuul veeuuul werkplekken. Bij de overheid in Den Haag en provincie zijn heel veel vlekken en flexplekken ingericht, maar niet met het gewenste resultaat. Dus bezindt eer gij begint.

  Reageer
  • Margaret

   Beste mensen, helemaal eens met alles wat hier al staat: bezint voor je begint ALSJEBLIEFT!!


Re:ageer