Organisatie - 10 december 2015

Hoogleraren: ‘WU moet harder werken aan diversiteit’

tekst:
Rob Ramaker
4

Wageningen University moet meer actie ondernemen om een diverse universiteit te worden. Dat stellen 62 hoogleraren in een petitie die ze hebben verstuurd aan de raad van bestuur.

Beeld: Henk van Ruitenbeek

De petitie is bedoeld als ‘aanmoediging voor de raad van bestuur om er vol tegenaan te gaan’, zegt initiatiefnemer Ellis Hoffland. Zij reageerde op tegenvallende cijfers voor Wageningen University in de meest recente Monitor vrouwelijk hoogleraren. In 12 jaar tijd bleek het aantal vrouwelijke leerstoelhouders niet te zijn toegenomen. Bovendien blijft de WU achter in vergelijking met andere Nederlandse universiteiten. Hoffland wil dat dit wordt aangepakt met een ‘ambitieus programma voor genderbalans’. Dit zou naast morele steun ook structurele financiële ondersteuning moeten ontvangen.

De petitie is bedoeld als aanmoediging voor de raad van bestuur om er vol tegenaan te gaan
Ellis Hoffland

Eind 2013 stelde Wageningen University al een genderactieplan vast. De projectmanager die dit uitvoert, wordt echter betaald uit NWO-financiering die eind maart afloopt. Hoffland vraagt zich of daarna voldoende structurele aandacht, en dus geld, beschikbaar is voor genderbeleid. Ook hoopt ze dat diversiteit in bredere zin wordt nagestreefd; dus ook meer wetenschappers uit minderheden en meer hoogleraren uit het buitenland.Eind 2013 stelde Wageningen University al een genderactieplan vast. De projectmanager die dit uitvoert, wordt echter betaald uit NWO-financiering die eind maart afloopt. Hoffland vraagt zich of daarna voldoende structurele aandacht, en dus geld, beschikbaar is voor genderbeleid. Ook hoopt ze dat diversiteit in bredere zin wordt nagestreefd; dus ook meer wetenschappers uit minderheden en meer hoogleraren uit het buitenland.


stats.png

Het aandeel vrouwelijke hoogleraren per 1 december. Vooral bij de leerstoelhouders blijft Wageningen Universityachter. Bij de persoonlijk hoogleraren is de verdeling gelijkmatiger. Overall is 15 procent van de fulltime hoogleraren aan Wagenigen University vrouw.


Zeker met dat laatste is de raad van bestuur het helemaal eens, zegt voorlichter Simon Vink. ‘Dat staat ook al in het strategisch plan.’ De raad van bestuur begrijpt het ongeduld ook wel: ‘Het aantal vrouwelijke leerstoelhouders neemt maar langzaam toe.’ Hij wijst echter ook op de vorderingen die wel zijn gemaakt. Zo loopt het aantal vrouwelijke universitair (hoofd)docenten op en dankzij tenure track is het aandeel vrouwen onder de persoonlijk hoogleraren veel groter geworden.

Ook wil Vink de angst wegnemen dat na maart de aandacht zal verslappen. Het bestaande beleid, met onder meer bewustwordingscursussen en een coachingprogramma, wordt voortgezet. Het is echter niet duidelijk of één medewerker dat zal trekken of dat het op een andere manier wordt georganiseerd. En daar wordt nu ook nog geen besluit over genomen, zegt Vink. De raad van bestuur wil even wachten op Ingrid Lammerse, het nieuwe hoofd HRM die op 1 januari start.

Re:acties 4

 • mauw

  Bij de (semi-)overheid is het nog wel voorstelbaar dat dit een werkelijk probleem is. Merkwaardiger is het als dezelfde klachten geuit worden over het bedrijfsleven. Immers: waarom zien we daar dan nog steeds geen/zo weinig succesvolle door vrouwen opgerichte en geleide bedrijven. Als de critici gelijk hebben ligt daar een groot potentieel aan directiekamervullers voor het oprapen.

  Reageer
 • Genderneutrality

  Ik wil hierin het genie aanhalen van de voorgaande posts; Wageningen Universiteit voor zoveelste jaar op rij NR.1 van Nederland + WUR laagste aantal vrouwelijk hoofdleraren... Ziet iemand een verband?
  Maar nee, ik ben helemaal voor volledige neutraliteit in de procedures om mensen aan te nemen, waarom moet er dan geld vrijkomen voor meer vrouwen? Is dat dan geen negatieve discriminatie van mannen?
  En dan zul je zien, zitten er straks een gehandicapte vrouw, een negroide man, een aziatische vrouw mét overgewicht en Amerikaanse man met hispanic roots in het universiteitsbestuur naast die 'gewone' Nederlander, en dan gaat men vervolgens protest aantekenen omdat er gediscrimineerd wordt ten opzichte van mensen met een IQ<80...
  Waarom gaan we niet gewoon ouderwets terug naar het grondbeginsel en nemen we voor de verandering de persoon aan die het best geschikt is voor de positie?

  Reageer
  • Reële rover

   Omdat de maatschappij stikt van de linkse gutmenchsen met het eeuwige morele gelijk aan hun zijde (denken ze) die hun idealen ten koste van onderwijs, maatschappij en geschikte alternatieve kandidaten door willen drammen.

   "he jakkie, wat klinkt dat lomp en zuur". Het is helaas de waarheid.

   Geschiktheid zou de enige graadmeter moeten zijn voor benoeming.
   Of gaan we straks vrouwen, homo's, culturele minderheden etc etc ook gewoon 2 punten extra geven voor elk tentamen?

 • Henk

  Beter gaan die hoogleraren iets uitvinden in plaats van te zeiken over een niet bestaand probleem.

  Reageer
 • blagenderblabla

  Yes, ik verwelkom excuustruus na excuustruus! Nu nog 'de-neger-omdat-het-moet'-brief.

  Reageer

Re:ageer