Organisatie - 6 maart 2019

Fors minder topmasters dan vorig jaar

tekst:
Luuk Zegers

Het aantal masteropleidingen aan Wageningen University dat het predicaat ‘top’ krijgt, is gedaald van 21 in 2018 naar 13 in 2019. Dat blijkt uit de Keuzegids Masters, die dinsdag 5 maart is verschenen.

© Marte Hofsteenge

Onderwijsdecaan Arnold Bregt ziet twee oorzaken voor de daling. ‘Aan de ene kant zie je dat andere universiteiten hun onderwijstaak serieuzer zijn gaan nemen. De Keuzegids is een relatieve weging. Dat betekent dat onze score lager wordt als onze opleidingen qua niveau constant blijven terwijl opleidingen op andere universiteiten verbeteren. Een lagere score betekent dus niet automatisch slechter onderwijs híer, maar kan ook duiden op beter onderwijs dáár.’

Groeieffect
Toch is er ook sprake van een groeieffect, denkt Bregt. ‘Het is de wet van de grote getallen. Een-op-eenonderwijs wordt het best gewaardeerd. Wageningen staat bekend om kleinschalig onderwijs, maar het aantal studenten is de afgelopen jaren gegroeid en de grootte van de onderwijsstaf is niet evenredig toegenomen.’

Bregt neemt de cijfers serieus. ‘Dat doen we met alle relevante cijfers over onderwijs die we hebben. We analyseren ze, bespreken hoe we bepaalde dingen kunnen verbeteren en gaan ermee aan de slag. Zo bleek uit de Nationale Studenten Enquête bijvoorbeeld dat Wageningen minder goed scoorde qua voorbereiding op de arbeidsmarkt. Om dat aan te pakken, moeten opleidingen nu elk jaar minimaal vijf interacties met het werkveld organiseren, zoals gastcolleges of excursies.’

Nog wel beste universiteit
WUR is nog wel de beste universiteit, met een totaalscore van 68. De technische universiteiten van Twente en Eindhoven komen in de buurt; ze volgen op respectievelijk één en drie punten afstand. Deze drie technische universiteiten scoren hoger dan alle algemene universiteiten. Delft is de enige TU die relatief laag scoort: 57. Als kleine universiteiten worden meegerekend, is de Tias Business School (75) het best beoordeeld en volgt WUR op een tweede plaats.

Een 10 voor Groningen
De master Nanoscience in Groningen kreeg de hoogst mogelijke beoordeling (100) en is daarmee de beste master volgens de Keuzegids. Daarna volgen Geo-Information Science (WUR), Logic (Universiteit van Amsterdam) en Geoinformation Science and Earth Observation (Universiteit Twente) op een gedeelde tweede plaats met 92 punten.

In totaal beoordeelden 1776 Wageningse masterstudenten hun opleiding voor de Keuzegids Masters. Daarbij keken ze onder meer naar het onderwijsprogramma, de docenten, de toetsing en de wetenschappelijke vorming, maar ook naar praktijkgerichtheid, studeerbaarheid, begeleiding en faciliteiten. Het oordeel van de studenten telt voor 80 procent van de score, de overige 20 procent komt voor rekening van experts.

Hieronder de resultaten. Opleidingen die 75 punten of hoger scoren, krijgen het predicaat 'topopleiding'.

Keuzegids Masters resultaten 2018 en 2019
Plant Biotechnology 80 78
Plant Sciences 84 80
Urban Environmental Management 80 73

* Van Biobased Sciences waren geen studentenoordelen beschikbaar.