Organisatie - 11 december 2014

Even voorstellen: Campus Plaza

tekst:
Roelof Kleis
6

En dit is ‘m dan: Campus Plaza, zoals het er over ruim een jaar uit gaat zien. Het plein met aanliggende winkels, horeca en studentenhuisvesting moet het kloppende hart van de campus worden.

Het plein komt op de hoek van de Bornsesteeg en Bronland met de busbaan waar nu hard aan wordt gewerkt. De bushalte die op deze hoek komt, wordt letterlijk een onderdeel van het plein. De weg met de busbaan wordt daartoe ter plekke iets verhoogd aangelegd, zodat het op dezelfde hoogte komt te liggen als het plein. Die verhoging haalt meteen de snelheid uit het verkeer.

Het plein krijgt een soort streepjespatroon in de bestrating. Dat patroon zet zich aan de kant van de Bornsesteeg door in de groenstructuur die daar wordt gemaakt. Rondom deze perkjes komen zitbanken. Ook elders op het plein komen zitjes, mede afhankelijk van de exploitanten van de horeca aan het plein. In de eerste bouwlaag aan het plein komen winkeltjes en horeca. De precieze invulling wordt naar verwachting begin komend jaar bekend.

2851_141127_1.jpg

Boven de winkels gaan studenten wonen. In het hele plan is ruimte voor 400 studenteneenheden. Langs Bronland gaat het om vijf verdiepingen studentenwoningen, aan de Bornsesteeg drie. Aan de zuidkant van het complex komt een vrijstaand gebouw met een kinderdagverblijf op de begane grond en daarboven drie lagen studentenwoningen.

Aan de achterkant van Campus Plaza en deels ingesloten door het wooncomplex komt een binnenplein. Dit semi-openbare gebied wordt een soort binnentuin voor de studenten. Studenten kunnen hier moestuintjes maken en barbecuen. Parkeren vindt plaats aan deze kant van het gebouw langs de straat en deels onder de woningen aan de kant van Bronland. In totaal komen er tachtig parkeerplaatsen.

2851_141120_crk_0015.jpg

Campus Plaza wordt ontwikkeld en gebouwde door de combinatie Plegt-Vos/Ten Brinke Slot. De bouwtekeningen worden deze week bij de gemeente Wageningen ingeleverd voor het verkrijgen van een vergunning. Naar verwachting zal direct na de winter de bouw van start gaan. De bouw duurt ruim een jaar.  

 

Re:acties 6

 • Stefan

  Is ook uitgezocht wat deze ontwikkeling betekend voor de binnenstad en de ondernemers daar? Die lijken nu de dupe te worden van het ontwikkelen van een nieuw winkelcentrum op de campus.

  Reageer
 • Roelof Kleis

  #Monique. Nee, geen Jumbo. Er wordt meer gedacht aan een AH-to-Go achtige supermarktje, een luchroom, kapper of iets dergelijks. Naar verluidt is er veel belangstelling. De ontwikkelaar Ten Brinke Slot is uiteindelijk degene die de keuze maakt. Nog een paar maanden geduld.

  Reageer
 • Monique de Jong

  Weet iemand wat voor winkels er komen? En hoeveel? Gaat het om een nieuwe vestiging van de jumbo?

  Reageer
 • R

  Het ontwerp ziet er alles behalve tijdloos uit. De witte elementen zullen snel verkleuren waardoor het waarschijnlijk al snel een verouderde en verpauperde uitstraling krijgt. De verwilderde openbare 'jaren-70' tuin zal daar ook niet bij helpen. Dat is opzicht jammer. Aan de andere kant zullen tegen die tijd een likje verf en een paar nieuwe plantenbakken wonderen doen. Ik ben benieuwd of het in de smaak valt.

  Reageer
 • JH

  Broer Konijn is natuurlijk erg benieuwd naar die worteltjes :)

  Maar goed, ik ben het helemaal met hem eens. Zet er lekker alleen voorzieningen neer waar iedereen wat aan heeft. Die 400 man kun je ook in de binnenstad of net daarbuiten nog wel kwijt. Of niet, want misschein gaan de nimby's wel weer jammeren, want dat is Nederland.

  Reageer
 • Broer Konijn

  Blijf erbij dat het hebben van Studentenwoningen op de Campus een kut idee is, simpelweg jammer van de ruimte voor meer faciliteiten als MKB, onderwijs of onderzoek. Hier kan in feite elke student wat aan hebben dan louter die 400 studenten die de Campus nooit meer hoeven te verlaten.

  Is er overigens al een plan wat voor volk daar moet komen te wonen? Wordt het een China Town/International Village, komen er gezellige Oer-Hollandse boerenjongens en -meisjes, daglicht schuwe PHD'ers of een multi-inter/intra-culti mix van dit alles?

  Binnenplein met moestuinen en scharrel ruimte voor o.a. BBQ-en, hoe groot moet die binnentuin wel niet worden? Mogen ook niet bewoners van deze faciliteiten gebruik maken of moet één van je vriendjes er wonen voordat je mee mag doen met worstjes braden en worteltjes verbouwen?

  Reageer

Re:ageer