Organisatie - 8 mei 2015

Campus op maandag voortaan ‘vleesarm’

tekst:
Rob Ramaker
10

Op maandagen serveren de kantines op de campus voortaan vrijwel alleen maar vegetarisch eten. Het gaat om een proef die na twee maanden wordt geëvalueerd.

‘Het aanbod in onze restaurants is komende maandag grotendeels vegetarisch met een klein percentage vlees’, zegt Ron Nagtegaal, Catering manager bij Cormet dat onder meer de kantine van Forum uitbaat. Alle warme maaltijden, ook die van de Chinees, worden vegetarisch. Verder is er alleen nog vleesloze soep, komt er meer keuze in vegetarische snacks en bevatten nog slechts twee broodjes vlees of vis. De frikadel en kroket blijven. Ze zijn te populair om te schrappen.

De zogeheten ‘Meatless Monday’ is een idee van Green Office. Het concept waaide enkele jaren geleden over uit de Verenigde Staten. ‘We willen hiermee aandacht vestigen op de problemen rondom vleesproductie’, zegt Anna Gelhausen van de Green Office. Vleesproductie gebruikt volgens haar veel land, draagt bij aan klimaatverandering en zorgt voor dierenleed. Gelhausen vindt bovendien dat het initiatief past in het groene image van Wageningen UR. ‘Als het hier niet gebeurt, waar wel?’

Het aanbod in onze restaurants is komende maandag grotendeels vegetarisch met een klein percentage vlees.
Ron Nagtegaal, Catering manager bij Cormet

Het antwoord op deze vraag lijkt uit Nijmegen te komen. Gisteren maakte het facilitair bedrijf aldaar een nog ingrijpender plan bekend. Universiteitsmagazine Vox meldt dat het eten op de Nijmeegse campus als proef twee maanden lang geheel vegetarisch wordt op maandagen. Zelfs bij borrels worden geen bitterballen meer geserveerd. Op het plan zijn geen uitzonderingen mogelijk, laat het Nijmeegse facilitair bedrijf daarbij direct weten. Het plan zorgde direct voor wrevel omdat het betuttelend zou zijn.

Nagtegaal laat weten dat de de reacties van de klanten in de evaluatie een grote rol spelen. ‘We vinden dit als Cormet een goed initiatief en we ondersteunen het graag. We blijven ondertussen luisteren naar de gebruikers. Wanneer die het als irritant of onwenselijk beschouwen moeten we daar iets mee.’

Foto: Sylvia Currie

Re:acties 10

 • Saxofoon57@gmail.com

  Het restaurant in Orion heeft iedere dag! Verschillende menu's zowel vegetarisch als met dierlijke ingrediënten. Dus mag je zelf je keus maken. Het blootsvoets betreden van de gebouwen moet we wel tolereren. Mag ik dan bepalen of ik een plakje worst wil?

  Reageer
 • Green Office Wageningen

  Hi All,

  Thanks for your reactions on Meatless Mondays. Green Office and WUR caterers are very interested to hear different opinions about the project, since it is a pilot that we will evaluate at the end of period 6.

  The main idea of the Meatless Mondays is to provide a space for trying a new approach to catering at the campus. We want to challenge the caterers to come up with new vegetarian dishes and diversify their offer. This way we hope to empower the customers to make more sustainable choices. The choice, however is still there. ‘Meatless’ in case of this project means that warm dishes served during lunch on Mondays are vegetarian. Meat options include sandwiches, croquettes and frikandels.

  Meatless Mondays will run until the end of this period. After that, we will evaluate it with caterers at Orion, Forum, Leeuwenborch and Futurum. The opinion of the customers matters to us and to them so if you have a feedback, please send it to meatless.monday@hotmail.com or post on Meatless Mondays FB group (Meatless Monday Wageningen).

  Greetings,

  Green Office Wageningen

  Reageer
  • Kees

   Was toch best even schrikken gisteren na een maand in het buitenland. Wilde ik de lekker Chinese gehaktballen weer is nemen, waren ze er niet! Moest de aardige mevrouw van de kantine uitleggen dat het zo moest vanuit de WUR. Blijkbaar is de keuzevrijheid van de cateraars zelf ook redelijk Noord-Koreaans.

   Ik zou zelf graag ook kiezen wat ik eet, dus kunnen jullie snel ophouden met deze onzin?

   Heb net ook maar even gekeken op jullie website, verder wel prima initiatieven. Het aanprijzen van vegetarisch eten kunnen jullie vast wel op een creatievere manier doen dan de keuzevrijheid van klanten en ondernemers inperken.

   Zolang dit doorgaat zal ik elke maandag een dubbele portie plofkip voor mezelf maken.

   groetjes

   Kees

 • Marlies

  Interessant, dat het enige argument tegen dit plan keuzevrijheid wordt genoemd. En die 'linkse hippies' zijn 'drammerig' en leggen hun mening op. Etc.

  Terwijl we toch allemaal wel weten dat onze westerse levensstijl onhoudbaar is. Nu al ondervinden mensen de destructieve gevolgen van milieuvervuiling, klimaatverandering etc.

  Wat we hiertegen kunnen doen? Onze levensstijl aanpassen, maar daar zijn mensen niet zo goed in, is mijn eigen ervaring. Dus moet dat soms enigszins geforceerd worden, ben ik van mening. Dit lijkt me een prima plan. Het idee van Jan hieronder, autoloze dagen op de campus overigens ook ;).

  Overigens zou Cormet naar mij mening beter reclame kunnen maken voor wat ze dan wel hebben. Ik ken meerdere mensen die eten bij voorbaar niet lekker vinden als er wordt benadrukt dat het vegetarisch is, maar het prima vinden als gewoon de ingrediënten worden genoemd (en daar geen vlees bij zit).

  Dus bij deze ook een aanmoediging hiertoe voor Cormet!

  Reageer
  • ZLG

   'het enige argument' is wel een heel fundamenteel argument. En argumenteren is nou eenmaal geen kwestie van het optellen van het aantal argumenten...

   Als de onhoudbaarheid van onze Westerse levensstijl een reden is om aan deze keuzevrijheid te tornen, dan wordt het hoog tijd dat Cormet stopt met het schenken van frisdranken met veel suiker. De kroketten en frikandellen kunnen dan ook uit het assortiment. Want obesitas (en in het verlengde diabetes) is net zo goed een onhoudbaar deel van onze Westerse levensstijl.

   Nogmaals: ik ben van mening dat dit geen reden is om de keuze te beperken. We kunnen hooguit harder proberen keuzes te sturen. Dus niet, zoals nu, keuzes wegnemen.

 • Henk

  Begrijp ik uit onderstaande reacties dat sommige medestudenten per se ook op maandag tijdens de lunch niet zonder broodje vlees kunnen? Misschien wel goed dit om te laten zien dat er ook lekkere alternatieven zijn, zoals een broodje pindakaas, een broodje hagelslag, een broodje brie, of een krentenbol.

  Reageer
  • Elitair Varken

   Er zijn genoeg vegetarische alternatieven, maar het gaat om het wegnemen van de keuzevrijheid. Het verbieden van vlees op maandag is hetzelfde als het verplichten van bepaalde religies op maandag. "Als je maandag naar het Forum gaat, ben je moslim. Je mag wel een bijbel meenemen, maar je kan alleen maar de Koran krijgen".

   Laat mensen gewoon lekker zelf bepalen.

  • Marlies

   Interessant stelling dat dit hetzelfde zou zijn als het verplichten van een religie. Volgens mij is er toch echt een wezenlijk verschil tussen een bepaalde keuze niet meer bieden en het verplichten tot het maken van een bepaalde keuze.

   Vertel, waar liggen volgens jou de overeenkomsten?

  • Henk

   @Elitair varken, als de behoefte voor een broodje vlees op iedere maandag gelijk staat aan het uiten van je religie is er iets goed mis volgens mij. Als we het dan toch met religie gaan vergelijken, juist de volharding van mensen om hun religie als enige waarheid te bestempelen ten opzichte van andere heeft niet veel goeds gebracht op deze wereld. Zou het niet goed zijn om ook eens de Koran te gaan doorbladeren? Dat maakt je nog geen moslim, evenmin dat een krentenbol je een vegetariër maakt.

 • Judas

  Dit is echt het kutste idee ooit. Optiefen met de linkse betutteling, laat de mensen lekker zelf kiezen. Kuthippies, overal!

  Reageer
 • JH

  Zullen we dan ook een proef beginnen met dinsdag dreadlock-vrije dag op de universiteit? En op woensdagen moet iedereen normaal schoeisel aan en mag je niet met je stinkende blote poten de gebouwen in. Op donderdag, vervolgens, is er meat only dag. Er worden dan alleen nog maar maaltijden met vlees geserveerd. 's Vrijdags is het verboden nog langer de trap te nemen en moet je de roltrap of lift gebruiken.

  Sympathiek is dat he, als je altijd maar blijft drammen en je eigen mening aan anderen wil opleggen!

  Reageer
  • Marlies

   Ik weet dat jij altijd de grootste moeite hebt met wat jij noemt 'je eigen mening aan anderen opleggen'. Ik ben toch wel benieuwd waar voor jou dan de grens ligt tussen dingen verbieden/gebieden, omdat gemeend wordt dat dat beter is voor de samenleving, en je eigen mening opleggen.

   Dus bij deze, wat is voor jou de grens tussen deze twee?

   Een andere vraag: aangezien jij naar mijn idee wel heel erg voor keuzevrijheid bent, waarom mag Cormet er dan kennelijk niet zijn eigen keuzes maken in wat voor eten ze aanbieden?

 • Jan

  Jammer dat in deze academische omgeving gemakkelijke one-liners het beleid bepalen. Zoals 'vleesproductie gebruikt heel veel land'. Zeker. En er ooit bij stil gestaan hoeveel van dat land (totaal) ongeschikt is voor akkerbouw? En hoeveel bij/afvalprodukten van land door vee wordt omgezet in dierlijke producten?

  Maar kom, laat ik het van de positieve kant bekijken. Veeteelt (niet enkel vlees, inclusief eieren / zuivel / ...)draagt ongeveer 10% bij aan uitstoot broeikasgassen in Nederland. Gemotoriseerd vervoer heeft landelijk een dubbel zo groot aandeel. 1 dag vegetarisch? Prima! Dan ook graag 2 dagen verbod op autoverkeer Campus. Hoeft het rondje campus ook niet meer. Kan WUR het geld wat niet meer nodig is voor aanleg wegen op haar terrein, besteden aan verbeteren kwaliteit onderwijs. Is hard nodig, dat blijkt.

  Reageer
  • Ed

   Ohja, en hoeveel van het vlees dat door Nederlanders wordt geconsumeerd komt daadwerkelijk uit een gebied dat niet geschikt is voor andere landbouw? (ASALs waar pastoralisten hun vee houden omdat er niks anders groeit zijn er niet in Europa. Daarnaast zit dat vlees al helemaal niet in het eten van cormet)

  • Jan

   @Ed als je even FAO rapport 2006 leest waar Green Office selectief in shopt met uitspraken over land- en watergebruik, lees je dat grootste deel landbouwgrond op aarde (incl Europa) ongeschikt is voor akkerbouw. Nog afgezien van het gebruik door vee van bijproducten die jij en ik niet blieven danwel waar we nauwelijks voedingsstoffen uithalen, zoals sojahullen, bierbostel etc.

   En Green Office, de juiste spelling is 'livestock' (niet: lifestock).

 • vleeseter

  Ik wil geen vega-policy door mijn strot geduwd krijgen.
  Vlees eten is een keuze net zoals vegetarisch eten dat is.
  Ik geniet graag van een hamburger of een stuk kip.
  Nu gaat cornet bepalen dat ik uit duurzaamheidsoogpunt gedwongen wordt om een vleesvervanger te eten.
  Als dit doorgezet wordt zien ze mij in ieder geval niet meer.
  Dan maar aan de Chinees :)


  Reageer
  • Bernd

   De Chinees wordt ook vega

 • ZLG

  Linkse hippies die graag hun eigen ideaal opleggen aan anderen. Daar verschillen Nijmegen en Wageningen toch helemaal niet in?

  Ik vind het top dat je op de campus altijd de keuze hebt om vegetarisch te eten. Meestal eet ik vlees, enkele dagen per week niet. Mag ik die keuze lekker zelf maken?

  Reageer
 • Gerben

  Met een universiteit die op de frontlinie van het nieuwe eten beweegt, (vleesvervangers en alternatieven in de maatschappij van de toekomst)
  een welkom initiatief. Slim om idd de kroket ea nog te houden; maar wat mij betreft kan het vleesloze assortiment worden doorgetrokken (stapsgewijs?) naar de rest van de week. i.e. richting fish friday and meat monday, met vega default.

  Reageer
  • Lucas_Drogt

   Jo Gerben,

   Lekker pik! Maar als ik gewoon even lekker zelf mag kiezen wat ik door mijn strot douw hoor je mij niet klagen. Typisch links PvdD gedrag dit.

   Groetjes.


Re:ageer