Organisatie - 25 november 2017

Blauwdruk voor Dialogue Centre klaar

tekst:
Roelof Kleis
8

Zo gaat-ie er ongeveer uitzien, het nieuw te bouwen Dialogue Centre. Onderdeel van het gebouw wordt een promotiezaal die de functie van de huidige zaal in de Aula overneemt.

© Broekbakema Architects
De schets is een zogeheten artist impression van de hand van Broekbakema Architects uit Rotterdam. Deze ‘impressie’ wordt het uitgangspunt voor de aanbestedingsprocedure voor de architect en aannemer die in januari van start gaat, legt de directeur van het Facilitaire Bedrijf Peter Booman uit. Als het meezit wordt de eerste steen dan nog net in het jubileumjaar gelegd.

Ecosysteem
Het Dialogue Centre moet volgens Booman precies doen wat de naam belooft: inhoud geven aan de dialoog met de samenleving. ‘Een plek waar we een kennis-intensief ecosysteem tot ontplooiing kunnen brengen met seminars, symposia en andere bijeenkomsten. Impulse is daar met ruimte voor 80 personen te klein voor en de grotere collegezalen in Forum of Orion leveren moeilijkheden op met de roostering.’

© Sven Menschel. De Aula aan de Generaal Foulkesweg
© Sven Menschel. De Aula aan de Generaal Foulkesweg

Het centrum sluit aan op een van de speerpunten van bestuursvoorzitter Louise Fresco: dialoog. Zij kreeg dit voorjaar van de ministeries van Financiën/EZ een bijdrage van 1,6 miljoen euro voor een ontmoetingsplek op de campus. Samen met een donatie van 2 miljoen van het WICC-Fonds (verkoop IAC, het huidige Hof van Wageningen) was er volgens Booman genoeg basis om plannen te ontwikkelen.

Al snel kwamen daarbij de activiteiten in de Aula in beeld. ‘Als we dan toch iets neerzetten, is het logisch dat we ook de Aula-activiteiten in het Dialogue Centre onderbrengen’, zegt Booman. ‘Voor
promoties en inauguraties moet iedereen nu nog naar het centrum van de stad. Maar hier op de campus vindt het allemaal plaats. Het gebeurt regelmatig dat bezoekers naar de campus komen, terwijl ze in de Aula moeten zijn.’

Gevoelig
Booman realiseert zich dat het verlaten van de Aula gevoelig ligt. ‘Sommigen hebben het gevoel dat de Aula de laatste fysieke verbinding met de stad is. Maar twee van dergelijke gebouwen instandhouden is gewoon te duur. Daar komt bij dat de Aula niet meer voldoet aan zowel de veiligheidseisen als het niveau van moderne gebruiksfuncties en dus volledig gerenoveerd zou moeten worden. We kunnen in het Dialogue Centre meer functies toevoegen dan in de Aula mogelijk is of zal zijn.’

Sommigen hebben het gevoel dat de Aula de laatste fysieke verbinding met de stad is. Maar twee van dergelijke gebouwen instandhouden is gewoon te duur
Peter Booman, directeur Facilitair Bedrijf

Kern van het Dialogue Centre is een grote zaal met 300 zitplaatsen voor seminars, symposia en dergelijke. Daarnaast komt een promotiezaal met 80 zitplaatsen, die bedoeld is voor promoties, inauguraties en andere activiteiten in de avonduren of het weekeinde. Verder zijn 8-10 kleinere ruimtes voorzien en een zogeheten faculty club: een soort vip-ruimte met luxere catering voor belangrijke delegaties. De receptie na promoties vindt plaats in de entreeruimte van het gebouw, maar hier worden geen feesten of diners georganiseerd.

Portretten
Het nieuwe gebouw komt op de hoek van de busbaan met de Mansholtlaan. Het gebouw krijgt een bouwlaag en heeft een vloeroppervlakte van bruto 2000 m2. Volgens Booman moet het een stijlvol gebouw worden dat past bij de duurzame uitstraling van de campus. De sfeer van de promotiezaal zal heel anders worden dan die van de huidige Aula. Het orgel bijvoorbeeld, komt niet terug. De portretten van oud-rectores krijgen mogelijk wel een plek.

Re:acties 8

  • Gerben

    Duidelijk de fietsenstalling nog niet in de artist impressie opgenomen. Daar gaat je grasveldje.

    Reageer
  • Gemiste kans

    Jammer dat de WUR van die betonplakken neerzet. Het zou toch veel mooier zijn, als er gebouwd zou worden me de natuur. Het Forum, en Orion zijn ook al van die opvallende gebouwen.

    Het zou toch mooier zijn als er een huisstijl zou zijn....

    Reageer
  • Sandwich

    En waar komt die sandwich te staan (of eigenlijk te liggen)?

    Reageer
  • fret

    @Redactie
    Hoort deze schet niet bij het vorige artikel over natuurbegraafplaatsen? https://resource.wur.nl/nl/wetenschap/show/Begraven-in-de-natuur-deert-vegetatie-niet-.htm

    Reageer
  • Ries

    Het ziet er niet uit !
    Meer een crematorium.

    Reageer
    • Monuta

      Nou inderdaad! Ik krijg een zwaar en bedrukt gevoel van dat ding. En trek in koffie met cake

  • Functie boven vorm

    Lijkt meer op een bunker dan op een gebouw voor feestelijkheden. Een typische neomodernistische betonplaatsandwich, zoals je anno 2017 in Nederland zoveel ziet. Een groot deel van de statigheid van een ruimte wordt bepaald door het dak. De huidige aula is misschien gedateerd, maar het spitse, hoge dak met hout geeft allure. Een (grotendeels) plat dak zorgt al gauw voor een dertien-in-een-dozijn conferentiecentrum-look. Een aula is toch een belangrijk visitekaartje voor de universiteit, daar wil je een blijvende indruk mee achterlaten bij gasten, lijkt mij. dat vraagt om een gedurft ontwerp. Maar dat brengt risico met zich mee, het moet natuurlijk nog wel even lukken. Dan maar op safe spelen, past mooi bij de witte muur en middengrijze auto.

    Reageer
  • bloemrijk? M'n neus...

    Wel grappig dat op de tekening een bloemrijk grasland staat, met een onverhard voetpad, terwijl de campus toch alleen maar bestaat uit platgemaaide vlaktes doorsneden met asfalt....

    Reageer

Re:ageer