Nieuws - 7 juli 2014

Bijzondere gast 2, de ransuil

tekst:
Roelof Kleis

'Gast' is eigenlijk niet het goede woord. De jonge ransuilen nabij het Restaurant van de Toekomst zijn locals. Ze zijn hier geboren.

Het zijn er een stuk of vijf. Jonge ransuilen die een beetje stilletjes op de takken van een naaldboom zitten te niksen in het groen bij het Restaurant van de Toekomst. Al ruim een week zitten ze daar. De eerste melding op waarneming.nl dateert al van eind juni. De beestjes zijn hier kennelijk geboren, alhoewel het nest noch de ouders zijn gespot. Ze wachten en stoten af en toe een hoog en schril geluid uit.

De diertjes zijn niet onopgemerkt gebleven. Regelmatig turen groepjes voorbijgangers naar boven om een glimp op te vangen van de jonkies. Dat wordt overigens steeds makkelijker: de beestjes groeien als kool. Nog even en dan zijn ze weg. Dat wil zeggen: uit het zicht.

Ransuil_jong_EvG_20140704_LR.jpg

Vogelspotters van binnen en buiten Wageningen UR legden de uiltjes al op hun gevoelige chips. Op ons verzoek schroefde huisfotograaf Guy Ackermans een telelens op zijn camera en maakte bovenstaande foto. Erika van Gennip (Communications Services) stuurde ons de plaat hiernaast van een van de uiltjes. Klik op de foto voor een groter beeld.

Dit is de tweede aflevering van een serietje bijzondere gasten op de campus. Ook een bijzondere gast gespot? Zet hem op de plaat en laat het ons weten: resource@wur.nl.