Organisatie - 31 augustus 2010

Seksadvertentie in informatiegids voor studenten

In een informatiegids voor studenten staat een advertentie van bedrijf dat studentes zoekt die willen bijverdienen met webcam-seks. De gids heeft ook edities voor Leeuwarden, Wageningen en Arnhem, maar de universiteit deelt hem niet uit.

De gewraakte advertentie in de SI-gids.

Foto: .

‘Geld verdienen met lullen' kopt de advertentie waarin studentes een bijbaan wordt geboden waarmee ze 24 euro per uur kunnen verdienen. Erotisch cammen en bellen is makkelijk en leuk werk, volgens de tekst. De advertentie staat in de Studenten Informatiegids die verschillende edities heeft voor 25 studentensteden, waaronder Wageningen, Arnhem en Leeuwarden.
Niet passend
Het AD meldde afgelopen zaterdag dat Leidse studentes in een advertentie in de introductiegids van de Hogeschool Leiden werden aangemoedigd om een erotisch bijbaantje te kiezen. De hogeschool stopte met het uitdelen van de gids en liet weten dat de SI-gids geen uitgave van haar zelf is, maar van uitgeverij Mediadam B.V. Deze Amsterdamse uitgever laat de gids verspreiden onder eerstejaars van hogescholen en universiteiten in ruim twintig studentensteden. De gewraakte advertentie staat in alle edities van de gids. Inmiddels hebben meerdere hoger onderwijsinstellingen zich van de gids gedistantieerd. Ook Wageningen Universiteit en VHL verspreiden de gids niet actief. 'Deze advertentie is niet passend. Wij willen niet worden geassocieerd met zo'n uitstraling', licht woordvoerder Simon Vink toe. De Arnhemse editie werd tijdens de introductieweek wel uitgereikt bij VHL in Velp. Maar nadat de ophef over de gids ontstond, is bij de andere VHL-vestigingen en de universiteit in Wageningen besloten om de gids niet uit te delen.
Avonduren
De edities van de gids bevatten regionale informatie en advertenties. In de Leeuwardse editie staat ook een voorwoord van burgemeester Crone. ‘Doe veel kennis, ervaring en inspiratie op, verbreed je horizon en geniet van het studentenleven', geeft hij de studenten mee. Ook burgemeester Krikke van Arnhem levert een bijdrage. Ze schrijft onder meer dat studenten zich ook in de avonduren niet hoeven te vervelen.
Spijt
Verder leveren onder meer studentenorganisatie ISO, vakbond FNV, internationaliseringsorganisatie Nuffic en het ministerie van Binnenlandse Zaken inhoudelijke bijdragen aan de gids.
Directeur Angelo Grooten van Mediadam zegt over de bewuste advertentie: ‘We vonden dat die wel door de beugel kon.' Spijt heeft hij van de door de adverteerder meegeleverde advertorial, waarin meisjes aan het woord komen over de aard van hun werkzaamheden. ‘Dat is er doorheen geglipt.' ® HOP, AB