Student - 16 februari 2018

Kamerzoekende deelnemer Winter AID bedrogen op Facebook

tekst:
Liza van Kapel,Konstantina Togka
5

Een nieuwe lading studenten verkende de afgelopen dagen de campus. De meesten konden via Idealis aan een kamer komen, sommigen moesten creatief zijn. Dat liep niet altijd goed af.

Melanie.jpg

De Franse Erasmusstudent Melanie Desgranges werd bedrogen toen ze een kamer probeerde te vinden in Wageningen. Ze plaatste vanuit Frankrijk een oproep op Facebook. 'Iemand deed me een geweldig aanbod en vroeg om een aanbetaling van 900 euro. Nadat ik het geld had overgemaakt, verdween de vreemdeling en bleek niet meer te vinden, zelfs niet met behulp van de Franse politie.' Melanie is de vervelende ervaring inmiddels te boven en huurt nu voor tien dagen een kamer in Wageningen. Daarna verhuist ze naar Asserpark waar ze de rest van haar uitwisseling kan blijven.

Van de 40 studenten die Resource interviewde, hadden er 28 (70 procent) al een permanente kamer, van wie 11 via Idealis. De anderen zaten in onderhuur of particuliere kamers, logeerden tijdelijk bij vrienden of reisden heen en weer naar een andere plaats in Nederland. Omdat Idealis kamers reserveert voor internationale studenten, zijn met name de Nederlandse studenten aangewezen op particulieren en creatieve oplossingen.

Simone.jpg

De Nederlandse Simone Dirks bijvoorbeeld zocht haar toevlucht tot een vakantiewoning. Ze is net naar Wageningen gekomen voor haar master Environmental Sciences en heeft een vakantiehuisje gekocht in Bennekom. 'Idealis had me laten weten dat ik als Nederlandse student geen voorrang zou krijgen op de kamermarkt. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een lapje grond waarop ik een duurzaam klein huisje kon bouwen.' Van de gemeente kreeg ze echter te horen dat land kopen niet mogelijk was. Na een lange zoektocht op het web vond en kocht ze uiteindelijk een huisje op een camping midden in het bos bij Bennekom. Hoewel ze een half uur moet fietsen naar de campus, is ze erg blij met haar nieuwe huis en wil ze daar de komende twee jaar zeker blijven wonen.

Volgens Helen Albers van Idealis hadden 238 studenten die zich hadden ingeschreven bij de universiteit afstandsurgentie. Zij hebben met voorrang een kamer gekregen. De studentenhuisvester heeft niet iedere student-met-voorrang geplaatst, aldus Halbers. 'Sommigen hadden al een andere oplossing gevonden.'

Ricarda.jpg

De Duitse Erasmus-student Ricarda Schmidt is een van hen. Ricarda woonde de afgelopen jaren in Wenen, waar ze haar master doet. Op een Oostenrijkse Facebookpagina vond ze een oproep van een WUR-student die een kamer in Wenen zocht gedurende haar uitwisselingsprogramma. Ricarda was al zoek naar een kamer in Wageningen en nam daarom contact op met het meisje. Ricarda woont nu in haar kamer op Dijkgraaf en het meisje woont in Ricarda’s kamer in Wenen. Ze vindt dat ze veel mazzel heeft gehad met deze deal.

Re:acties 5

 • Studente

  Hoop dat ik als nederlandse student ook eindelijk eens aan de beurt kom voor een kamer van Idealis

  Reageer
 • Connect Wageningen

  Connect Wageningen is wakker.
  Zodra wij voldoende zetels hebben bij de verkiezingen op 21 maart nemen wij onze verantwoordelijkheid.

  De S.A.W. werkt hier al aan: http://sawageningen.nl/en/meldpunt-huisjesmelkers-oplichting/
  Daarom willen wij hun en de sociale raadslieden (gratis advies over rechten) ondersteunen.

  Reageer
 • illegaal

  En dan maar illegaal een vakantiehuisje op camping permanent bewonen....

  Reageer
 • Student

  Toch weer jammer dat groeien om geld binnen te halen weer ten koste moet gaan van de belangen voor Nederlandse studenten.

  Overheid word wakker!

  Reageer
  • wakker

   Overheid word wakker??? WUR word wakker!!!


Re:ageer