Organisation
Food

Wageningen in race voor Food KIC

Twee grote Europese consortia onder leiding van Unilever en Nestlé strijden om een miljoenensubsidie waarmee ze een Knowledge and Innovation Community (KIC) voor voeding mogen opzetten. Wageningen UR strijdt mee in het consortium van Unilever, dat FoodNexus heet.
Koen Guiking

Het winnende consortium ontvangt jarenlang 40 tot 50 miljoen euro per jaar van de Europese Unie. Frans Kampers, coördinator innovatieve technologieën bij de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG), legt uit dat een KIC wordt opgezet voor vijftien jaar. De eerste zeven jaar financiert de EU het, daarna moet het geld uit de markt komen. Wageningen UR draait al mee in de Climate KIC.

Over het voorstel van het Unilever-consortium willen Kampers en directeur Raoul Bino van AFSG nog weinig zeggen. Bino: ‘Wij zetten onder andere in op het aangaan van de dialoog met de consument. Innovaties in de voeding slagen alleen als de consument er vertrouwen in heeft.’ Kampers: ‘We beschrijven verder dat we over vijftien jaar voedingsproducten willen met minder zout of suiker en hoe we dat voor elkaar willen krijgen.’

In het consortium met Wageningen UR zitten ook INRA (Frankrijk) en universiteiten uit Lund (Zweden), Kopenhagen (Denemarken), Bologna (Italië), en Barcelona (Spanje). Het Nestlé-consortium heeft onder meer TU München, KU Leuven, ETH Zürich en Cambridge University aan zich weten te binden. Over de aangehaakte bedrijven, een meerderheid van de maximaal vijftig partners, doen beide consortia zeer geheimzinnig.

Leave a Reply


You must be logged in to write a comment.