Science - April 18, 2019

‘WUR bees are not resistant to varroa’

Text:
Redactie

An advert placed by WUR in the national newspaper NRC Handelsblad on 6 April suggests that researchers selected bees that are resistant to the varroa mite. This is misleading information for readers and beekeepers.

© Shutterstock

Beekeeper and emeritus WUR professor Pim Brascamp has written a letter on the matter to Resource, which has been posted on the website. Brascamp explains that WUR selects bees that have increased resilience, but they are not resistant. WUR combines this with a tried-and-tested beekeeping method of splitting beehives in spring, which disrupts the varroa mites’ development. This is not strictly speaking ‘resistance’ – a term that most readers understand to mean 100 percent resistance under all conditions, according to Brascamp.

Wageningen bee researcher Tjeerd Blacquière, who performed the study discussed in the advert, admits that 'his’ bees do not have 100 per cent resistance. He did manage to obtain ‘a considerable increase in their resistance’. Blacquière also mentions that the increased resistance is not related to the method of splitting beehives.

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 43 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 4

 • Henk van der Scheer

  Resistentie is in principe gradueel (en soms 100 %), zeker als daar meerdere factoren aan bijdragen. Ook Pim zal dit wel beamen, maar het probleem was/is dat er over resistentie in een 'gewone' krant werd geschreven waar veel lezers denken dat het dan 100 % is. Deze discussie had m.i. dan ook in die krant gevoerd moeten worden. De lezers van het universiteitsblad zijn niet het gemiddelde van de krant en zullen die gedachtenfout wat minder snel maken (mag je hopen). Kortom een intellectuele storm in een glas water.

 • Tjeerd Blacquière

  Klopt meneer/mevrouw factchecker (rare naam, kun je daar iets aan laten doen?). Dat doen we dus ook al, al die jaren (de selectie en controle worden exact gelijk behandeld, behalve het al dan niet bestrijden van de Varroa). En als we de volken testen op eigenschappen die een rol spelen bij de resistentie, behandelen we de volken precies gelijk, zodat we een eerlijke vergelijking krijgen. Daardoor weten we nu dat er een paar eigenschappen zorgen voor resistentie: remming van de voortplanting van de mijten, en het zoeken, vinden en uitruimen van poppen die schade hebben door de mijten (Varroa-gevoelig hygiënisch gedrag, VSH). Ook dat remt indirect de voortplanting van de mijten. Maar: de resistentie is niet 100%.
  Ik heb het geen weerstand of weerbaarheid genoemd, omdat zowel resistentie (=remmen van de parasiet) als tolerantie (=ontwijken van schade door de parasiet) allebei aan de weerbaarheid kunnen bijdragen.

 • factchecker

  Als je zou willen weten of het resistentie () is of bedrijfsmethode, dan moet je een selectielijn en controlelijn op de zelfde manier houden en dan het lot van de kolonies vergelijken terwijl ze geen bestrijding van de varroamijt krijgen.

  Een super eenvoudige test die elke kranten lezer kan doen is het woord resistentie in wikipedia gooien. Daarin staat dat het woord resistentie in deze context het 'weerstand(s)vermogen' betekent. Een woord dat een graduele verdeling heeft en geen ja/nee verdeling.

 • tjeerd blacquièrer

  Inderdaad is resistentie in biologische zin niet hetzelfde als de 100% resistentie in de perceptie van de gemiddelde krantenlezer. Als je 100% als eis zou hanteren is ook de oorspronkelijke gastheer van de Varroamijt, de Aziatische bij, niet resistent. In die volken komen nog steeds mijten voor, en de volken hebben er soms veel last van. Dat neemt niet weg dat we in onze selecties van gewone Europese honingbijen een sterke verhoging van de resistentie hebben verkregen: de populatie mijten groeit veel langzamer in de selectie volken dan in 'gewone' volken. Ook in vergelijking met gewone volken die net als de selecties gesplitst worden, en dus broedloze een periode hebben. Het klopt dat een broedloze periode de voortplanting van de mijt onderbreekt, dus mooi meegenomen dat bijenvolken dat van nature doen: zwermen in het voorjaar geeft de gewenste broedstop. Dit zwermen (of een kunstzwerm maken) is dus niet een maatregel om mijten te bestrijden, maar een normale bedrijfsmethode van imkers in Nederland. Je zou de bedrijfsmethode zonder broedstop, zoals Pim die aanprijst, kunnen beschouwen als een Varroa-bevorderende manier van imkeren.
  Tenslotte: in onze volken droeg het poetsen van eigen en elkaars lichaam van de bijen, om zo mijten kwijt te raken, juist niet bij aan de resistentie, onze bijen deden dat niks beter dan niet geselecteerde bijen.


Re:act