News - February 27, 2014

Meanwhile in ... South Korea

In the news: A lecture hall in Gyeongju in South Korea collapsed on 17 February. Ten students lost their lives and more than 100 were wounded. The gathering was a ceremony for new first-year students of Busan University of Foreign Studies.

Commentaar door Changsoon Choi, MSc Landscape Architecture and Planning

‘De viering voor eerstejaars was een onderdeel van de introductietijd, een beetje zoals de AID hier in Wageningen. Maar dan zonder afstemming met de universiteit. Er waren 560 mensen aanwezig toen het dak instortte.

Inmiddels is het zoeken begonnen naar een verantwoordelijke, maar het is moeilijk die aan te wijzen. Volgens de eerste berichten in de media gebeurde het ongeluk doordat er te veel sneeuw op het dak lag. De president heeft een gedegen onderzoek aangekondigd. Volgens mij is de eigenaar van het gebouw deels verantwoordelijk, want het gebouw was al zes jaar oud en nog nooit gecontroleerd op veiligheid.

Maar waarschijnlijk heeft ook de voorzitter van de studievereniging een aandeel in het drama. Hij organiseerde het feest zonder toestemming van de universiteit. Helaas is hij zelf ook overleden.

Toch heeft ook de universiteit onverantwoord gehandeld. Het zijn haar studenten die het slachtoffer zijn van deze tragedie, maar zij probeert de zwarte piet nu bij de studenten te leggen.

Het is een heel gevoelig onderwerp, maar er zit ook een cynische kant aan. Omdat er tien mensen zijn overleden, zijn er nu tien plekken vrij voor andere studenten die eerder niet aangenomen waren. Op de sociale media zijn er mensen die anoniem hun ‘blijdschap’ hierover hebben geuit.

Er is in Zuid-Korea een keiharde concurrentiestrijd voor toelating aan de universiteit. Alleen de besten worden aangenomen. Kort na het ongeluk kregen de nieuwe kandidaten van de universiteit een brief met een felicitatie omdat ze alsnog waren aangenomen. Ik begrijp die blijdschap totaal niet, ik vind het echt raar. Iedereen zou zich verdrietig moeten zijn over zo’n enorme tragedie.’