Science - February 11, 2016

‘It feels like a fatwa’

Text:
Rob Ramaker

Who? Tiny van Boekel, director of the Education Institute (OWI)
What? Made the case for processed food in national newspaper Algemeen Dagblad and regional papers
Followed by? A tsunami of aggressive reactions; a chef who wanted to ‘string him up’

How do you feel about the storm you’ve ended up in?

‘I do feel amazed when I look at this and see the lack of nuance in the reactions. I find it interesting as a phenomenon but I don’t take it personally. Some people have expressed their sympathy, which is kind of them but not necessary.’

You have been saying this for a while. Do you know why you are suddenly getting this response?

‘I wrote this morning in a response on Foodlog that it feels like a religious fatwa has been issued because I’m saying something people don’t want to hear.’

You seem to have touched a nerve. Are you going to do something with this?

‘I can see how much emotion and confusion there is about this subject and I intend doing more with this. I am open to a debate as long as people come up with arguments. It annoys me when people dismiss you as someone in the pocket of the food industry ‑ total nonsense and a pathetic response. That’s just a way of avoiding talking about the substance.’

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 43 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 7

 • Cors van den Berg

  Daarom besteed ik in mijn boek Niet Te Verteren, een boek over echt gezonde voeding voor kinderen, zoveel aandacht aan hoe je deze, en andere informatie over al dan niet gezonde voeding kunt beoordelen. Aangezien wetenschappers, in het kielzog van de voedingsindustrie, slechts een facet van het gehele vraagstuk belichten, zien ze het belangrijkste deel van het spectrum onbewust over het hoofd. Net zoals voedingsproducenten over een product roepen 'Met 30% minder vet', maar niets zeggen over de 30% meer glucosefructose-siroop of een andere toxisch stof die in datzelfde product zit. Dat het allemaal kan in Nederland zegt heel veel over de macht die de voedingsindustrie in ons land heeft, niet in de laatste plaats omdat ze het geld hebben om wetenschappers, marketeers en lobbyisten aan zich te binden. Dus is mijn boodschap: wees je als ouder bewust van wat je je kind te eten geeft, wantrouw de bedrijven die miljoenen aan voeding verdienen en beoordeel Tiny van Boekel, net als alle mensen die iets roepen over wat gezond is of juist ongezond, op zijn achtergrond; hoe afhankelijk is hij? Niet dus. Bij de studie die hij heeft gedaan wordt namelijk de taal van de voedingsindustrie gesproken, de taal die sinds de zeventiger jaren is ingevoerd. Hij weet niet beter, en zeker niet beter dan mensen die dan geen wetenschapper zijn, maar wel heel goed hebben uitgezocht wat wel en niet gezond is; Een groot deel van de e-nummers is dat in ieder geval niet, en laten die nu vooral in kinderproducten zitten.

 • Rexxie

  Jammer dat hij dan niet toegeejt dat er in al die verpakte en bewerkte voeding te veel zout wordt toegevoegd.

 • Mark Vaandrager

  De Suikers en zouten die in de voiding zitten zijn veel schadelijker dan alle E-nummers bij elkaar. Tiny van Boekel is een van 's werelds beste voedings deskundige, en zijn uitspraken zijn gebaseerd op onderzoek. Het kan natuurlijk zijn dat kinderen allergisch zijn voor bepaalde e-nummers. Dit maakt nog niet dat E-nummers schadelijk zijn. Pinda's aarbeien zouden dan ook schadelijk moeten zijn, en allergische reacties van natuurlijke producten komt veel vaker voor. (Denk ook aan pollen).

 • Sophie

  Ik eet liever iets waar een grondig gecontroleerd en uitgebreid gerisicoanalyseerd (?) E-nummer in zit dan een of ander vaag 'natuurproduct' waarvan je überhaupt niet weet wat er in zit, en wat vaak ook absoluut niet gecontroleerd wordt.

  Ja, Ineke Chabot, zout is ook toxisch -- in groot genoege hoeveelheden. LD50 van tafelzout (NaCl): 3 g/kg (voor ratten). LD50 van water (H2O): ongeveer 80 g/kg (6 liter water voor een mens van 75 kg). Laten we vooral geen water meer drinken...

  • Ineke

   Met zout moet je inderdaad oppassen Sophie, met mate en dan het liefst zeezout van biologische oorsprong waar alle zo belangrijke mineralen nog inzitten en geen keukenzout waar antiklonterprodukten aan toe zijn gevoegd(E-nummers).

   En met zouten bedoelde ik de vele nitraten en hun aanverwanten zoals die in de 'gewone'vleeswaren zijn verwerkt en die kankerverwekkend kunnen zijn

   Water drinken uiteraard maar dan wel bronwater uit een glazen fles
   wat mij betreft.
   Waarom denk je dat er zo,n toename is aan chronische ziekten als kanker,diabetes, autoimuunziekten etc etc.De lijst is lang
   Het heeft juist wel degelijk ALLES met voeding te maken en met de rotzooi die de doorsnee burger elke dag maar weer naar binnen harkt.Hoe dom kun jde zijn??
   Blijf maar lekker uit pakjes,zakjes,potjes en blikjes eten
   De tijd zal het leren   U bent(wordt) wat U eet. • Ineke Chabot

  Gewoon negeren deze in mijn ogen onnozele man.
  Hoezo roeptoetert hij opeens dat E-nummers, chemicalieen in voeding veilig zijn om te eten? HIj heeft niets overtuigends bij Humberto ter tafel gebracht; de'' professor''!
  Het is jammer dat RTL niet een beter van de tongriem gesneden deskundige tegenover hem heeft gezet want met alle respect maar de alleraardigste tuinder was geen sterke partij.


  Allang is door hoogstaande en kundige internationale voedingsdeskundigen en voedingstechnologen bewezen, met talloze onderzoeken dat namelijk al die vreselijke chemicalieen waaronder ook E-nummers,conserveringsmiddelen,bindmiddelen en vulmiddellen,zouten,nitraten, foute olieen,plastic nepboters suikers als fructose,dextrose en gemodificieerd zetmeel en gistextract wat niet anders is dan smaakversterker, zeer toxisch zijn voor ons lichaam. Het lichaam is uitgerust om natuurlijke voeding te verwerken en geen chemische 'gemaakte'stoffen, die wel degelijk op den duur schade en ziekte kunnen veroorzaken.
  De voedingsindustrie, de bekende multinationals hebben veel macht en zijn in grote getale in de supermarket vertegenwoordigt terwijl hun produkten grotendeels volzitten met dit soort rotzooi.Lees de verpakking er maar op na.
  Terwijl de kosten van zorg de pan uit rijzen, alsmede ziekten als kanker,diabetes,overgewicht, hartziekten chronische en autoimuunziekten zouden wij er beter aan doen om deze te voorkomen door alleen puur en vers te eten. De reguliere geneeskunde doet voornamelijk veelal aan symptoombestrijding; stop er maar een pil in en de pharmceutische industrie vaart er wel bij en is dan ook een van de aller rijkste indsutrieen ter wereld en heft het voor het zeggen.
  De bekende griekse wijsgeer Socrates zei eeuwen geleden al: Laat voeding Uw medicijn zijn en medicijn Uw voeding.  I rest my case.

  • JH

   Mensen die zo hysterisch overkomen in een met spelfouten doorspekt verhaaltje neem ik in elk geval niet serieus.
   Dit is een goede indicator van het diepere besef dat men eigenlijk niet zo zeker is van zijn/haar zaak en er daarom maar wat schepjes bovenop doet om indruk te maken. Reli-gekkies bedienen zich van dezelfde tactieken, dus de vergelijking van de prof met een fatwa vind ik zeer treffend.

  • Gerben

   Ben wel benieuwd naar de artikelen die je zo makkelijk te berde brengt., Heb je een linkje?

 • Lennart

  Dat krijg je ook als het AD de titel "Hoogleraar: Natuurlijk voedsel is ongezond" boven het artikel zet. Staat nergens in de tekst.

 • Anneke

  Ooit zei iemand; voeding = ♡
  Blijkt maar weer een waarheid als een koe; voeding is emotie
  (en een heel intieme ook nog)


Re:act