Organisation - June 23, 2010

'Ik mis gerijpte kaas en boerenkool'

Joop Luten is benoemd tot buitengewoon hoogleraar Seafood

Wie? Joop Luten
Wat? Benoemd tot buitengewoon hoogleraar Seafood
Waar? Woont en werkt in Tromsø, Noorwegen
Waarom? Zijn onderzoeksprogramma heeft een meerwaarde voor Wageningen UR

Hoe bent u in Noorwegen terecht gekomen?
In 2002 ging ik voor een jaar op sabbatical naar Noorwegen. Op basis van het onderzoek wat ik deed kreeg ik een baan aangeboden door Fiskeriforskning, een onderzoeksinstituut, dat later opging in Nofima.   

Wat is uw onderzoeksterrein? 
Ik onderzoek de rol van visvoer op sensorische en nutritionele kwaliteit van kweekvis. Wat moet je  vissen voeren zodat de smaak goed is en er optimale gehalten aan voedingsstoffen in zitten? Zo zit seleen, belangrijk voor de mens als onderdeel van een antioxidant, in royale mate in wilde vis, maar minder in kweekvis. Ik wil me  richten op het mechanisme achter het verrijken van kweekvis met seleen. Daarnaast hebben ook jodium en het aminozuur taurine mijn belangstelling. 

Met wie gaat u binnen Wageningen samenwerken?
Ik wil vanuit de leerstoelgroep Productontwerpen en Kwaliteitskunde  in Wageningen gaan samenwerken met aquacultuur,  humane voeding, levensmiddelenchemie, consument en sensorische wetenschappen.  

Overweegt u ooit terug te keren uit Noorwegen? 
Ik heb geen concrete plannen. Wel mis ik de Nederlandse gerijpte kaas en boerenkool en soms het vlakke polderlandschap. 

 

Re:act