Student - January 28, 2014

Forum bridge closed after falls

Text:
Rob Ramaker

The wooden bridge by the Forum is closed to cyclists ‘until further notice’. After several people fell on the bridge on Monday, Facilities and Services felt enough was enough.

Even though the bridge is covered with non-slip material, it was treacherously slippery in previous winters as well. Warning signs had already been put up, and there was extra gritting. The situation this time is different, says Elike Wijnheijmer, policy advisor at Facilities & Services. ‘The strange this is that it had not frozen at all yesterday, but people still slipped and fell. That was the limit for us: we don’t want this happening again.

The bridge will be closed to cyclists ‘until a permanent solution is found.’ Pedestrians can still weave their way through the barriers and cross the bridge. Wijnheijmer does not want to go into possible solutions at this point, but does say the time for sticking plasters has passed. The new plans must solve the problem as well as fitting into the plans for further campus development, such as the construction of the Campus Plaza. Ensuring that mass bicycle traffic flows safely and smoothly promises to be a ‘hell of a job,’ says Wijnheijmer.

For the time being, cyclists heading for the Forum will have to improvise, but the assumption is that the bridge can be opened in the summer.

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 43 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 9

 • Fietsendief

  Onervaren fietsers, het niet houden aan de verkeersregels en gladheid hebben zeker effect op de veiligheid, maar misschien heeft het ook iets te maken met de voetgangers op de brug. Wanneer er voetgangers van beide kanten komen en je daar tussendoor moet gaan zig-zaggen is de kans op ongevallen/valpartijen groter. Misschien moeten we voetgangers weren van de brug?

 • Johan Veldhuis

  Ik vind het een ingewikkelde zaak. Als ik kijk waarvan de brug gemaakt is, kan ik mij geen betere ondergrond voorstellen om vallen van fietsers te voorkomen. Het kan ook toeval zijn dat er twee fietsers zijn gevallen in een kort tijdsbestek.

 • Thomas

  Slechte voertuigbeheersing van buitenlandse studenten zal ongetwijfeld bijdragen aan ongelukken op die brug, maar ik denk dat het slechte rijgedrag van de Nederlanders ook een belangrijke factor is. Ik zie regelmatig mensen rechts inhalen, geen voorrang geven, niet uitkijken etc. - we zijn voor de buitenlanders niet echt een goed voorbeeld!

  Ik rij regelmatig van het sportcentrum richting Forum. Ik neem dan die weg langs de parkeerplaatsen (niet het Thymospad dus). Daarbij kom je twee keer van rechts - de eerste keer voor verkeer richting Orion en de tweede keer voor het verkeer vanaf de brug voor Forum. Niemand die je daar voorrang geeft..

  Ik ben helemaal vóór een verplichte fietscursus voor buitenlandse studenten - met daarnaast een verplichte inhaalcursus verkeersregels voor de Nederlanders. Zal vast niet financieel haalbaar zijn. Misschien maar extra borden plaatsen dan?

 • Hollie

  Poepoe, wat een overdreven reactie van 'Sjaakie' zeg. Wij gingen toch ook wel eens op onze snufferd toen we 8-12 jaar waren? Daar leer je van, want, ik zal je zeggen, die fietsbrug is niet het enigste gladde wegdek in Wageningen. Het bruggetje voor Zodiac bijvoorbeeld.. Of ongestrooide fietspaden.. Onze buitenlandse vrienden kunnen het beste gewoon rustig rijden tijdens de winter. Ik denk zeker dat het niet verkeerd is dat ze tijdens de AID een soort korte spoedcursus(middag) krijgen. Dat kan toch gewoon door medestudenten gedaan worden? Dan leren ze ook gelijk de verkeersregels. (Op de basisschool had je toch iets zoals een fietsdiploma ofzo?) En als de brug te glad voor ze is, dan rijden ze toch om net zoals nu?
  En vooral: keep calm Sjaakie ;). Ciao!

 • Jan-Willem Kortlever

  Het is 2014 jongens --> http://www.antislipspecialist.nl/toepassing/brug-antislip-maken

  • Tik

   'like'

 • Susanne

  Wat een betutteling zeg om die brug te sluiten! Omdat er eens iemand op zn muil gaat, so what daar leer je weer van. Zelfs mn moeder is nog minder krampachtig dan dit besluit. Gooi die brug weer open zodat de 99,99% vd mensen daar weer gewoon overheen kan fietsen en die 0.01% fatsoenlijk leert te fietsen. Vallen doet opstaan!

 • Wageningse wielrenner

  Een brug afsluiten na een paar valpartijen vind ik wel erg drastisch. De incidentele valpartijen die ik in Wageningen zie zijn vooral van zeer onervaren buitenlandse studenten. Investeer in (verplichte) fietsvaardigheidscursussen voor buitenlandse studenten, bijvoorbeeld tijdens de AID. Dit is goedkoper dan allerlei nieuwe dure fietsvoorzieningen aan te leggen.

  • Henkie

   Niet echt het toonbeeld van een wetenschappelijk argument... 'ik heb wel eens gezien dat'. Jij kunt onmogelijk goed op de hoogte zijn van alle valpartijen en hun oorzaken, je mag verwachten dat de WUR dit wel (of in ieder geval meer) is. Bovendien acht ik het onwaarschijnlijk dat jij op de hoogte bent van de kosten van wat een fietsvaardigheidscursus voor alle internationale studenten zou moeten kosten. Of dat jij op de hoogte bent van de kosten voor 'allerlei nieuwe dure fietsvoorzieningen'. Je laat volgens mij, door je argument over buitenlandse studenten, doorschemeren dat je het minder erg vindt dat een buitenlandse student valt dan dat een Nederlandse student valt? Eigen schuld dikke bult, we hoeven geen rekening te houden met een groot deel van onze internationale studenten?

   Als de de WUR d.m.v. deze afsluiting wil voorkomen dat er meer mensen (ongeacht nationaliteit) vallen, wat is daar dan in vredesnaam mis mee?

 • de eenzame fietser

  In de vier jaren dat ik hier zit ben ik nog nooit op de brug gevallen, heb ik nooit iemand zien vallen en heb ik nog nooit iemand horen zeggen dat iemand is gevallen de brug.
  Volgens mij ligt het gewoon aan de fietsers en hun 'voertuigbeheersing' zelf. Iedereen kan toch bedenken dat een brug glad kan zijn, als je het stuur maar recht houd is er niets aan de hand. Misschien komt het door het feit dat ik geen Aziaten ken, maar die mensen zijn sowieso gevaarlijk op een fiets.

  Waar ik trouwens meer last van heb dan een gladde brug zijn de 3 rode paaltjes aan de kant van de Droevendaalsesteeg. Het zou me niet verbazen dat uitwijken voor die paaltjes lijdt tot de glijpartijen die er blijkbaar wel zijn.
  Het is bij elkaar in elk geval weer een typisch stukje Nederlandse bemoeizucht.

  • Sjaakie

   Fijn voor je zeg, dat JIJ nog nooit gevallen bent... Fijn zeg dat JIJ nog nooit iemand hebt horen zeggen dat iemand gevallen is op de brug! Dat wil nog niet zeggen dat het niet gebeurd of geen probleem is? Dat wil nog niet zeggen dat ANDEREN hier geen last van hebben? Het gebeurd, anders sluit de WUR die brug echt niet af: ze geven hiermee immers een grote fout bij de constructie van hun campus toe...

   Daarbij komt nog dat de 'voertuigbeheersing' van veel internationale studenten inderdaad waarschijnlijk slechter is dan dat van de Nederlandse. Logisch, niet iedereen heeft fietsen met de paplepel ingegoten gekregen. Dat neemt nog niet weg dat de gladde brug geen extra obstakel voor ze is? een gladde brug gecombineerd met minder fiets-skills = vallen! EN DAT IS VERVELEND! als je valt is dat VERVELEND! toch!? Dat is ook vervelend voor een Chinees, Japanner, Keniaan of Spanjaard. Als dit door sluiting van die brug voorkomen kan worden: wat is dat het probleem!? Zover omfietsen is het niet?

   oja, die paaltjes.. wat een onhandige dingen, ben het met je eens: weg ermee. (of is dat dat dan 'typisch Nederlandse bemoeizucht' !?)

 • jaja

  Ondanks dat vervangen van de brug waarschijnlijk de volgende stap is, vraag ik me toch af of het aan de brug of aan de gebruikers ligt dat gebruikers vallen.


Re:act