Science - December 16, 2009

Fondsen werven voor dure speeltjes

In november haalde Wageningen UR ruim 18 miljoen euro subsidie binnen voor de inrichting van een apparatuurcentrum waar universiteit en bedrijfsleven gebruik van kunnen maken.

Frans Kampers en Han Zuilhof van het Laboratorium voor Organische Chemie waren  de drijvende kracht achter de aanvraag.  'Voor een succesvol subsidievoorstel moet je zoeken naar een win-win situatie, waar meerdere parijen baat bij hebben. Er is geld genoeg', vertelt Kampers. 
Dankzij het nieuwe apparatuurcentrum heeft Wageningen UR samenwerkingspartners echt iets te bieden: zeer dure apparatuur kan tegen een zacht prijsje in het apparatuurcentrum afgehuurd worden. 'We kunnen in de nabije toekomst state of the art apparatuur aanbieden aan onze eigen wetenschappers, maar ook aan het bedrijfsleven of andere partners', licht Kampers toe. Want samenwerking en meer bedrijvigheid is een belangrijk aspect. 'Wageningen is een rising star en het is noodzakelijk  dat we als partner aantrekkelijk zijn. Daarom is CAT-AgroFood precies wat we nodig hebben', vult Zuilhof aan.
Business plan
De interesse is volgens Kampers groot en dat komt niet in de laatste plaats door de keuze van apparatuur. 'De apparaten die in het centrum komen, zijn zodanig uitgekozen dat ze niet alleen breed inzetbaar zijn binnen Wageningen, maar ook interessant zijn voor toekomstige externe partners' licht Zuilhof toe. Zo staat er een splinternieuwe MRI-scanner op de lijst, met een prijskaartje van een slordige twee miljoen euro.  Goed voor de universiteit, maar ook voor het ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede. Ook aan de financiĆ«n is gedacht zodat het centrum daadwerkelijk financieel gezond zal zijn. Kampers: 'We moeten voorkomen dat CAT-AgroFood in financieel opzicht een tweede Restaurant van de Toekomst wordt. Zo wordt er bijvoorbeeld in nieuwe AIO-projecten al gebudgetteerd voor het gebruik van de apparatuur.'
Beladen
Het centrum zal zich onder meer richten op nanotechnologie, toegepast op typisch Wageningse onderwerpen zoals life sciences, voeding en gezondheid. De initiatiefnemers zijn vol vertrouwen dat nanotechnologie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van nieuwe emulsies of nieuwe textuureigenschappen van voedsel. Maar het is geen toeval dat dit niet in de naam van het centrum is terug te vinden. 'Bedrijven willen zich niet overduidelijk associƫren met de soms beladen term nanotechnologie', legt Kampers uit.

Re:act