Student - January 16, 2019

Blog: Goede voornemens in de Wageningse bubbel

Text:
Angelo Braam
6

Blogger Angelo Braam is geen voorstander van goede voornemens. Die worden toch nooit gehaald. Liever richt hij zich in het nieuwe jaar op iets concreets: weg met de plastic bekertjes.

© Sven Menschel

Het eind van het jaar brengt, zoals gewoonlijk, het saaie gesprek van goede voornemens weer op tafel. Geloofwaardigheid is vaak ver te zoeken bij deze voornemens, aangezien vaak precies hetzelfde voornemen jaar na jaar weer op tafel komt. Gezonder eten, minder drinken, bla bla bla. Gelukkig wonen wij in Wageningen en zijn deze voornemens helemaal niet nodig, iedereen leeft hier gezond, is vegetariër en gebruikt geen plastic verpakkingsmateriaal….. Toch?

Na vrijwel drie maanden non-stop in Wageningen te hebben doorgebracht was het in de vakantie eens tijd om buiten de bubbel die Wageningen is te komen. Ook al bestaat Wageningen uit tal van bubbels, een bewustere levensstijl is in het algemeen in al deze bubbels aanwezig.

Vieze koffiekopje
Eenmaal buiten Wageningen lijkt het soms of de progressieve trend op andere plekken in Nederland stilstaat. Mijn kerstdiner bleek daar een uiterst geschikt voorbeeld van. Meer vlees bleek meer beter, restjes werden weggegooid, en het jaarlijkse rondje grappen maken over mijn rare dieet en het vieze koffiekopje dat ik overal mee naartoe sleep bevestigden dit. Het gaat de goede kant op met Nederland denk ik, steeds bewuster. Maar buiten Wageningen gaat het toch iets langzamer dan ik hoop. Kon ik maar wat Wagenings gedrag in de goede voornemens van de rest van Nederland stoppen.

Hoe bewust we hier ook mogen zijn, er valt genoeg te verbeteren binnen Wageningen.

Maar ja, andersdenkenden proberen te overtuigen werkt natuurlijk averechts en is ook eigenlijk niet mijn doel. Want waarom zou ik het buiten mijn eigen bubbel zoeken? Hoe bewust we hier ook mogen zijn, er valt genoeg te verbeteren binnen Wageningen.

Actievoeren
Aangezien ik voornemens net heb afgezeken, kan ik me misschien beter op doelen kunnen focussen. Een beetje actievoeren voor verandering in je eigen omgeving, dat moet ook kunnen. Ik irriteer me al tijden aan de gigantische hoeveelheden plastic bekertjes die worden gebruikt op de campus, en vele studiegenoten met mij. Daar kunnen we tegen in actie komen! Vergeet de goede voornemens die toch niet worden nageleefd. Laten we beginnen bij een klein doel, de Leeuwenborgh zonder plastic bekers in 2019!

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief

Re:actions 6

 • recyclefanaat

  @Herman, ik kan mijn boosheid hier echt niet over inhouden hoor. En waarom zou boos worden niet helpen? Als ik meedoe met een protest dan kan ik mijn boosheid uiten met heel veel anderen..dit werkt wel degelijk. Wat zou jij doen in plaats van boos worden? Dat klinkt super, ik ben blij te horen dat dit een best grote koffiezaak is. Ik was laatst in een soepwinkel in Amsterdam, waar je zelfs als je binnen soep wilde eten alleen uit een plastic bakje kon eten met een plastic lepel. Toen ik vroeg om een porseleinen bakje en een normale lepel hadden ze die niet..er moet veel gebeuren want dit is niet anno 2019.

  React
 • Herman

  @recyclefanaat ik ben het met je eens, maar boos worden en klagen helpt niet, werkt eerder averechts. Waar ik nu woon heeft een best grote koffiezaak'wegwerpcups' uit hun assortiment gegooid, je kan nu je eigen beker meenemen, eentje kopen of eentje huren tegen een 'borg' huren. Wellicht iets voor de WUR

  React
 • recycle fanaat

  ohja en ik zie nu dat er nog plastic bekertjes gebruikt worden? Dat is helemaal te bizar voor woorden..overigens zit er in de papieren bekertjes aan de binnenkant ook een laagje plastic...

  React
 • recycle fanaat

  @realist wat een onzin...hoeveel energie denk je wel niet dat er in dat recycle proces zit...en wordt dit uberhaupt uitgevoerd? Waarom niet gewoon je eigen beker meenemen en geen hulpbronnen verspillen? Hoeveel mensen pakken zelfs niet op een dag keer op keer een nieuw bekertje. Totaal geen bewustzijn van het feit dat er bijv. bomen gekapt moeten worden om papier voor dat bekertje te maken. Over het vliegen ben ik het eens, maar waarom niet gewoon ook je eigen beker meenemen..zo lui zijn mensen tegenwoordig.

  React
 • realist

  scheelt een hoop dat porseleinen bekers worden gebakken met koude lucht... Zo lang iedereen zijn plastic bekers netjes recylcet, dan maakt het qua energieverbruik niet zoveel uit. Wil je echt goed zijn voor het milieu, ga niet vliegen..

  React
 • Donnepon

  The kind of resolutions we like. Good job! <3

  React

Re:act