Organisation - May 9, 2019

‘Cow quote in Resource unintentionally sexist’

Text:
Tessa Louwerens

A quote in bold print in Resource 13 about quiet ‘ladies’ – cows – caused quite a racket. Professor Bettina Bock understands the commotion. ‘You have to remember that a joke like that is rarely harmless.’

Professor Bettina Bock. © Stijn Rademaker / Hollandse Hoogte

‘It can be quite nice to be surrounded by 28 ladies who don’t talk back.’ This quote was published in the Resource of 7 March in an interview with a student who wants to become a farmer. The seemingly innocent joke, which was placed in large print, led to quite a few complaints and discussion.

Resource spoke with Bettina Bock, professor of Inclusive Rural Development with a particular interest in gender and diversity, and asked her whether it was sexist to print the quote (in oversized lettering). ‘People don’t like being address regarding sexism’, Bock says. ‘But you don’t have to be a sexist person to reproduce and reinforce a sexist stereotype.’

Read the full interview here:

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 43 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 6

 • Henk

  Man o man, de stront raakt nu volledige de ventilator. Dat we hier uberhaupt over praten zegt genoeg. Deze professor kan beter iets uit gaan vinden, in plaats van poep te praten.

 • Laura

  Bedankt mevrouw Bock, voor deze glasheldere analyse!

 • Lenie Trouw

  In het land van informatie-overdracht heb je: spreker, schrijver èn lezer. Ieder met eigen gedachtes of gevoelens daarbij. Ook bij eigen waarnemingen zijn er verschillen. Recentelijk is in Burgers' een zeekalfje geboren. Die geboorte van zeekoe te water (alias zeezoogdier) vind ik een wònder. Eerst leren zwemmen, dan leren drinken. Steeds het neusje boven water, om te ademen. Om mij heen hoor ik over "baby" spreken, maar ook over "kijk, de baby zit aan de moeder vastgeplakt". Ik bedoel maar: het dier wordt veel menselijke eigenschappen toegedicht. Wat de boer overigens, vakman (m/v) zijnde, bedoelt? Vraag het hem, Resource. Ter correctie, bewustwording van een vette kop. Je haalt namelijk iets uit zijn context.

 • Verward

  Ik snap niet zo goed waarom deze grap seksistisch is?
  Koeien zijn toch vrouwen en ze praten niet terug, dat kun je toch gewoon fijn vinden?
  Ik denk dat ik op seksisme niet begrijp of dat dit helemaal niet seksistisch is.

  Overigens snap ik wel dat het vervelend is dat de resource dingen uitvergroot waar ze verwachten een reactie op te krijgen. Ben ook absoluut geen fan van hoe zij vaak dingen framen.

 • EWok

  Ja sorry hoor, een boer die goed voor zijn dieren zorgt, zal zich anders gedragen richting zijn veestapel dan een ordinaire anonieme vleesverwerker.
  Dus als we dames niet mogen aanspreken worden met 'Koeien' omdat dat seksistisch zou zijn en als we onze dieren dan netjes 'dames' noemen, omdat we als boer betrokken zijn bij de welzijn van onze dieren, het verwijt krijgen dat sommige "menselijke" dames zich seksistisch bejegend voelen... wat moeten we dan?
  Misschien dat we (ja, de dames) niet zo moeilijk moeten doen en genieten van het leven in plaats van op alle slakken zout gaan leggen. Als je gaat zoeken naar opmerkingen en uitspraken die seksistisch bij sommige bevolkingsgroepen overkomen, dan heb je inderdaad een dagtaak zoals deze hoogleraar.
  Een hoogleraar voor gender en diversiteit in het boerenleven? Wanneer denk je dan als Universiteit nog serieus genomen te worden? Houd je bezig met de fundamenten van het Onderzoek en Onderwijs ipv de randverschijnselen.
  Moeten we de dieren op een boerderij dan ook gender neutraal gaan benomen? Nee, dat is geen haan, neehee ook geen kip... wat is het dan wel? Hakip of Kian? Kier of Stoe? Herrie of Mengst? Dat is gewoon mierenneukerij... oh nee! Dat is liefhebben van kleine beestjes in groepsverband. *zucht*

 • Vleeseter

  Er zijn mensen die overal iets achter zoeken en dat heeft meer met die mensen te maken dan met het onderwerp. Wat een zielig, ziek land zijn we geworden zeg !


Re:act