Organisation - November 25, 2017

Blueprint Dialogue Centre finished

Text:
Roelof Kleis

This is what the new Dialogue Centre building will look like once it is built. One of the halls in the new building will be a doctorate graduation hall, which will take over the function of current hall in the Aula.

© Broekbakema Architects

The sketch is an artist’s impression created by Broekbakema Architects in Rotterdam. This impression is the starting point of the tender procedure for the architect and contractor that will start in January, explains Peter Booman, director Facilities and Services. If all goes smoothly, the first brick could still be laid down in the anniversary year.

Ecosystem
According to Booman, the Dialogue Centre should do exactly what its name suggests: provide content for the dialogue with society. ‘A place where we can develop a knowledge-intensive ecosystem with seminars, symposia and other meetings. Impulse is too small for that, having room for only 80 people, and using the larger lecture halls in Forum and Orion often interferes with the schedule.’

© Sven Menschel. The Aula on the Generaal Foulkesweg.
© Sven Menschel. The Aula on the Generaal Foulkesweg.

The centre ties in with one of the priority areas of president of the board Louise Fresco: dialogue. Earlier this year, she received a contribution of 1.6 million euros from the Ministries of Finance and Economic Affairs to create a meeting place on campus. According to Booman, once combined with a donation of 2 million euros from the WICC Foundation (sale of IAC, the current Hof van Wageningen), there were enough starting funds to develop the plans.

The activities taking place in the Aula quickly came to mind. ‘If we’re going to build something anyway, it would be logical to move the Aula activities to the Dialogue Centre as well’, Booman explains. ‘As it stands, everybody has to travel to the city centre for PhD defences and inaugurations. But everything happens here on campus. There are still regularly visitors who end up on campus, while the event they mean to attend takes place in the Aula.’

Sensitive
Booman realises that leaving the Aula is a sensitive subject. ‘Some people feel the Aula is our last physical connection with the city. But maintaining two such building is simply too expensive. Additionally, the Aula meets neither present safety regulations nor the level of modern use, which means that it would require an extensive renovation. We can implement more functions in the Dialogue Centre than would ever be possible in the Aula.’

Some people feel the Aula is our last physical connection with the city. But maintaining two such building is simply too expensive.
Peter Booman, director Facilities and Services

At the core of the Dialogue Centre is a large hall with 300 seats meant for seminars, symposia etc. Another hall will accommodate 80 people and is meant for graduations, inaugurations and other activities in the evenings and weekends. An additional 8 to 10 smaller rooms are intended, as well as a faculty club: a kind of VIP room with more exclusive catering meant for important delegations. The receptions after the PhD defences will take place in the anteroom of the building, though no parties nor dinners will be organised there.

Portraits
The new building will be placed at the corner of the bus lane and the Mansholtlaan. It will have a single story and an area of approximately 2000 square metres. According to Booman, it will be a stylish building that will match the sustainable feeling of the campus. The atmosphere in the doctorate graduation hall will become very different than that in the Aula. The organ will not return, for example, but the portraits of the previous rectors might.

Reactions 8

  • Gerben

    Duidelijk de fietsenstalling nog niet in de artist impressie opgenomen. Daar gaat je grasveldje.

  • Gemiste kans

    Jammer dat de WUR van die betonplakken neerzet. Het zou toch veel mooier zijn, als er gebouwd zou worden me de natuur. Het Forum, en Orion zijn ook al van die opvallende gebouwen.

    Het zou toch mooier zijn als er een huisstijl zou zijn....

  • Sandwich

    En waar komt die sandwich te staan (of eigenlijk te liggen)?

  • fret

    @Redactie
    Hoort deze schet niet bij het vorige artikel over natuurbegraafplaatsen? https://resource.wur.nl/nl/wetenschap/show/Begraven-in-de-natuur-deert-vegetatie-niet-.htm

  • Ries

    Het ziet er niet uit !
    Meer een crematorium.

    • Monuta

      Nou inderdaad! Ik krijg een zwaar en bedrukt gevoel van dat ding. En trek in koffie met cake

  • Functie boven vorm

    Lijkt meer op een bunker dan op een gebouw voor feestelijkheden. Een typische neomodernistische betonplaatsandwich, zoals je anno 2017 in Nederland zoveel ziet. Een groot deel van de statigheid van een ruimte wordt bepaald door het dak. De huidige aula is misschien gedateerd, maar het spitse, hoge dak met hout geeft allure. Een (grotendeels) plat dak zorgt al gauw voor een dertien-in-een-dozijn conferentiecentrum-look. Een aula is toch een belangrijk visitekaartje voor de universiteit, daar wil je een blijvende indruk mee achterlaten bij gasten, lijkt mij. dat vraagt om een gedurft ontwerp. Maar dat brengt risico met zich mee, het moet natuurlijk nog wel even lukken. Dan maar op safe spelen, past mooi bij de witte muur en middengrijze auto.

  • bloemrijk? M'n neus...

    Wel grappig dat op de tekening een bloemrijk grasland staat, met een onverhard voetpad, terwijl de campus toch alleen maar bestaat uit platgemaaide vlaktes doorsneden met asfalt....


Re:act