Wetenschap - 15 juni 2017

Proeven is meer dan smaak

tekst:
Tessa Louwerens

Hoe komt het dat je proeft wat je proeft, en ruikt wat je ruikt? Geur- en smaakwetenschapper Garmt Dijksterhuis publiceerde een boek over de psychologie van het eten.

©Garmt Dijksterhuis

Proeven doe je met je tong en ruiken met je neus, maar hoe werkt dat eigenlijk? Geur- en smaakwetenschapper Garmt Dijksterhuis, onderzoeker Consumer Science bij Wageningen bij Wageningen Food & Biobased Research, schreef een boek over wetenschap van het proeven en ruiken.

In zijn boek ‘Hoe smaakt het?’ vertelt Dijksterhuis over de vele aspecten van smaak en reuk, over de wisselwerking tussen het voedsel en de zintuigen, maar vooral ook over het grote belang van de psychologie bij proeven, ruiken, eten en voedselkeuze.

'Proeven is meer dan alleen smaak, het gaat om de beleving, zegt Dijksterhuis.

In dit nummer van Resource staat een interview met Dijksterhuis waarin hij uitlegt hoe onze zintuigen en ons brein bepalen hoe wij ons eten ervaren.

Lees het hele interview hier:


Re:ageer