Wetenschap - 14 februari 2017

Gist maakt aardbei langer houdbaar

tekst:
Albert Sikkema

Aardbeien kunnen snel beschimmeld raken en gaan rotten. Boosdoener is de schimmel Botrytis. Chinese onderzoekers hebben nu een gist gevonden dat deze schimmel onderdrukt, waardoor de aardbeien langer goed blijven.

<foto: pixabay>

Tijdens de teelt en naoogst van aardbeien ligt de grauwe schimmel Botrytis (vruchtrot) altijd op de loer. Die zorgt voor aanzienlijke oogstverliezen. De Chinese onderzoekers, waaronder Xu Cheng van de Wageningse leerstoelgroep Moleculaire Biologie, vonden een gist dat de botrytis onderdrukt. Dit gist, Hanseniaspora uvarum, maakt vluchtige organische componenten aan die de schimmel aantasten.

De onderzoekers beoordeelden welke van deze koolwaterstofverbindingen de schimmel onderdrukken en konden met tests aantonen dat het gist de groei van botrytis onderdrukte op aangetaste aardbeien. Ze meldden hun resultaten onlangs in het tijdschrift Food Microbiology. De gist kan bijvoorbeeld als spray op geoogste aardbeien worden gespoten om die langer goed te houden.  


Re:ageer