Student - 15 mei 2017

tekst:
Carina Nieuwenweg
2

De open brief aan adverteerders van GeenStijl en Dumpert heeft flink wat stof doen opwaaien. In de brief wordt gevraagd of adverteerders wel in verband gebracht willen worden met grensoverschrijdend gedrag van de websites. Wat blogger Carina Nieuwenweg vooral verbaasde, is hoe snel je in een hokje geplaatst wordt wanneer je je in de discussie mengt.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Volkskrant en NRC niet zo blij waren met Dumpert en GeenStijl, die op hun beurt weer niet zo blij waren met de Volkskrant en NRC. GeenStijl, niet meteen een website die bekend staat om het hanteren van een hoge standaard, riep op tot virtuele verkrachting van een journaliste die kritiek had geuit op GeenStijl. Oftewel: haar foto werd geplaatst met daaronder de vraag: 'zou jij haar doen? Graag alleen antwoorden met seksistische complimentjes'. Niet iedereen was daar zo van gecharmeerd. Er volgde een open brief gericht aan de adverteerders van GeenStijl met de vraag of zij het advertentiebeleid niet moesten herzien.

Die brief bleek het startschot voor moddergooien. Broodroof noemde GeenStijl het, feministisch aanstellerij. Desondanks haalden zowel het Ministerie van Defensie als de Belastingdienst hun advertenties van de website. Ook ik had er zo mijn vraagtekens bij en was benieuwd naar het standpunt van de Rabobank. De bank waar ik toevallig een rekening heb en die ook adverteren bij GeenStijl. Ik vond het niet erg netjes van GeenStijl en liet dat via social media ook blijken.

Vrouwenkwestie
Wat vooral interessant is, zijn de reacties die volgden. Stelde ik me niet een beetje aan? Moet je je wel mengen in zo’n discussie? Het risico is, zodra we ons openlijk uitspreken tegen iets waarbij vrouwen betrokken zijn, dat we in het hokje feministische schreeuwlelijk geplaatst worden. Maar de vraag is of de kwestie persé een vrouwenkwestie is. Als het niet om een vrouw ging maar een man met een soortgelijke vraag, was het net zo verkeerd geweest. Of een foto van iemands kinderen met de vraag 'hoe zou jij ze omleggen? Laat de Dutroux in je naar boven komen.' Het overschrijdt duidelijk een grens. Actief aansporen tot denigrerende berichten gericht op één persoon is verkeerd. En er is niets mis mee om dat aan de kaak te stellen.

Fietsslot
Moeten we gewoon niet wat weerbaarder zijn met zijn allen? Sure. Maar het één bijt het ander niet. Voor mij is het is zoiets als fietsendiefstal. Het stelen van een fiets vinden we verkeerd. Zie ik iemand een fiets stelen dan zou ik er zeker iets van zeggen. Neemt niet weg dat ik ook zou aanraden een fietsslot op je fiets te zetten. En dat is hier misschien net zo. GeenStijl en soortgelijke websites zijn vrij om te schrijven wat ze willen. Een beetje weerbaarheid kan geen kwaad. Neemt niet weg dat het ook goed is met z’n allen duidelijk te maken wanneer een grens wordt overschreden. Zoiets als een dikke 'foei', de nodige consequenties (lijkt me niet meer dan terecht dat een aantal adverteerders zich terugtrekt) en dat we dan weer overgaan tot de orde van de dag. Zonder dat we elkaar in het hokje van aansteller plaatsen.

Re:acties 2

• wie is de mol

Tja, wat moet hier van gezegd worden. Carina heeft zeker een punt wat betreft de specifieke post op geenstijl/dumpert. Echter moet 'men' waken voor te lange tenen. Persoonlijk vind ik dat er te veel word gezeurd om te onbelangerijke dingen al wil ik daarmee het gebeuren op geen stijl niet goed praten. Voorbeeld is de zwarte pieten discussie, het kan mij persoonlijk geen ene moer schelen of ze wit of zwart zijn maar klaarblijkelijk maakt een groot deel van nederland zich druk om dit soort dingen terwijl er in mijn opinie belangerijker zaken te adresseren zijn. Het klinkt wellicht erg 'blank' in de oren van sommige lezers maar ik vraag me af of we niet gewoon vooruit kunnen. Straks krijgen we nog klachten omdat er op de campus een gebouw is wat de plantage heet (u weet wel, de associatie met slaverij). Enfin, hans teeuwen, hoe grof hij ook moge zijn, weet bij 'de meiden van halal' denk ik goed te kunnen verwoorden tot hoever meningsuiting mag gaan (youtube is uw vrind).

• Die rooie

Hallo Carina,
    Ik ben het met je eens dat die foto van de columniste nooit geplaatst had mogen/hoeven worden. Dat ging te ver. Dat gezegd hebbende wil ik graag praten over het begin van de hele discussie. Alhoewel ik het niet eens was met sommige punten in de column, is het haar recht om dat te schrijven. Wel vind ik het opmerkelijk welke houding de NRC en volkskrant innemen. En ook de manier waarop zij gebruik maken van 'clickbait' en hoe er actief adverteerders worden benaderd met de vraag(?) of zij niet moeten stoppen met adverteren.

Ik heb nog een interessant vergelijking die de moeite waard is om wat dieper in te duiken. Misschien dat je de youtuber Pewdiepie kent? Bekijk het volgende filmpje eens: https://www.youtube.com/watch?v=lwk1DogcPmU. Er is daar ook meer over geschreven en gezegd.

• R.

Lijkt me nogal een koekje van eigen deeg? De boycots die GS zelf uitvaardigde (hema, NRC) op hun eigen medium vallen, zijn opeens "goede" vrijheid van meningsuiting. Deze is betutteling. De afgelopen weken heeft GS zelf laten zien dat zelf geen dikke huid heeft.