Student - 15 mei 2017

Bijvangst eten in de kantine

tekst:
Roelof Kleis
1

De kantines van Forum, de Leeuwenborch en het Restaurant van de Toekomst serveren de komende dagen bijvangstvis. De actie moet bijvangst op de kaart zetten.

(Illustratie: Good Fish Foundation)
Netten van vissers maken geen onderscheid tussen soorten. Ze vangen op grootte. Naast de soort waar de visser op uit is, wordt daardoor veel bijvangst aan boord gehaald. Die bijvangst ging voorheen, al of niet beschadigd, weer overboord. Vooral omdat er geen markt voor is. Zonde, vindt de Good Fish Foundation.  Met een campagne wil de stichting de bijvangst
op het menu krijgen en zo de voedselverspilling terugdringen.

Stewardship
Eva Mudde, master Marine Biology, omarmt de campagne. Samen met collega’s Anna Schrammeijer en Elise Schuijtvlot deed ze het mastervak Stewardship for responsible innovation. ‘Een kleine module van drie weken waarin je leert een project te ontwerpen op gebied van duurzame vernieuwing.’  De drie kozen de campagne van de Good Fish Foundation en vertaalden die naar de campus.

Voor mensen die vis willen eten en tegelijkertijd duurzaam willen consumeren
Eva Mudde

De studenten vonden een gewillig oor bij de cateraars op de campus. ‘Er stond voor deze week al een typical seefood week op het programma. Drie van de cateraars richten zich nu op
bijvangst.’ Praktisch gezien betekent dit dat dinsdag, woensdag en donderdag bijvoorbeeld in Forum bijvangstvis als schar, tongschar en wijting op het menu staat. ‘Voor mensen die vis willen eten en tegelijkertijd duurzaam willen consumeren.’ De studetes zijn ter plekke om de campagne te promoten.

Bijvangstwijzer
Alle ins en outs over bijvangst werden vandaag tijdens een lunchlezing in Forum uitgelegd door Christine Absil van de Good Fish Foundation.  De organisatie heeft er een speciale Bijvangstwijzer voor uitgebracht, een broertje van de ook door hen uitgegeven VISwijzer. Jaarlijks wordt door de Nederlandse bodemvissers naar schatting 70.000 ton bijvangst overboord gegooid. Het gaat daarbij vooral om schol en schar.

Re:acties 1

• Pim Visser, directeur VisNed, (Coop. Kottervisserij Nederland ua)

Dag dames en heren,

Er is niet zoiets als 'bijvangst' Alles is 'vangst' en alle gevangen vis (alle mee dan 50 soorten uit de Noordzee) wordt week in week uit in de afslagen verkocht.

Dit framen van schar, tongschar, witje etc als 'bijvangst' en net te doen alsof dit iets met de aanlandplicht te maken heeft is onterecht. Sterkere nog, veel van de genoemde soorten zorgen voor de hoofdmoot van inkomsten voor vissers. Allemaal duurzaam beheerde visbestanden!!

De bijvangst die vanaf 2019 aan land gebracht met worden om verplicht vernietigd te worden mag niet gebruikt worden voor menselijke consumptie.

Heel fijn dat verse Noordzeevis op het menu staat, maar doe dat aub niet onder het excuus van 'bijvangstbeperking'

Ik ga over dit onderwerp graag in gesprek, want het voeren van een geïnformeerde dialoog hierover is essentieel.