Wetenschap - 1 januari 1970

Sensorisch Lab, ATO, Wageningen

Sensorisch Lab, ATO, Wageningen

Sensorisch Lab, ATO, Wageningen


,,Ok, kom maar op.'' Dit soort reacties krijgen ing. Mariska Nijenhuis en
ing. Nancy Holthuysen regelmatig bij het laten proeven van producten. De
proevers zijn meestal geselecteerde, getrainde panelleden, afhankelijk van
het soort onderzoek. Al het proeven gebeurt in een gecontroleerde omgeving,
waarbij de panelleden plaatsnemen in van elkaar gescheiden cabines. Die
zijn zelfs voorzien van een spuugbakje. Nijenhuis: ,,Dat is voor als
panelleden het echt niet door willen slikken, bijvoorbeeld als ze
mayonaise moeten proeven.’’ Ook is er een afzuigsysteem voor luchtjes en
ultra-rood licht zodat het panel niet beïnvloed wordt door kleur. De
observaties mogen de proevers zelf invoeren in de computer. Als ze klaar
zijn mogen ze op een knopje drukken voor het volgende product.
Spinazie, brood, snacks, tomaten, appels en zelfs tandpasta zijn
voorbeelden wat Nijenhuis en Holthuysen door het luikje naar de panelleden
toeschuiven. Deze assistenten bereiden de producten ook zelf, zodat ze
regelmatig staan te frituren of te koken. Holthuysen: ,,Panelleden denken
vaak dat wij dit hele dagen staan te doen, maar zo is het niet. Wij doen
ook de rapportage en data-analyse. Vooral de combinatie van dit alles is
leuk om te doen.''
De twee hebben veel bewondering voor de panelleden. ,,Je moet goed kunnen
proeven en omschrijven, en wanneer is iets nou sappig of melig?’’ De
panelleden mogen niet te veel van de producten of productieprocessen
afweten aangezien ze dan weten wat ze kunnen verwachten en dat beïnvloedt
het proeven.
Na het proeven mogen de panelleden altijd wat lekkers uit de snoeppot
zoeken. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. |
E.T., Foto G.A.

Re:ageer