Wetenschap
Nieuws
Plant

Schimmel stopt suzuki-fruitvlieg

Wageningse onderzoekers hebben een natuurlijke vijand gevonden van de suzuki-fruitvlieg die de Nederlandse fruitteelt teistert. De schimmel Metarhizium robertsii blokkeert de voortplanting van de fruitvliegen bijna volledig.
Albert Sikkema

De suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) heeft zich in de afgelopen jaren gevestigd in Nederland en veroorzaakt toenemende schade aan zacht fruit zoals kersen, blauwe bes, bramen en framboos. In tegenstelling tot andere fruitvliegjes legt de suzuki eitjes in onbeschadigd fruit dat nog aan de struiken hangt. Fruittelers hebben er veel last van, maar de exotische vlieg overleeft ook goed in volkstuinen.

In het EU-project DROPSA zoeken onderzoekers naar maatregelen om de schade door deze fruitvlieg te beperken. Insecticiden zijn geen goede optie, omdat er geen residuen van deze middelen meer op het fruit mogen zitten bij de oogst. Daarom kijken ze ook naar biologische bestrijding. Er zijn al drie schimmelproducten op de markt als bestrijdingsmiddel, maar die zijn niet effectief genoeg om de suzuki-fruitvlieg te doden.

De onderzoekers kwamen de nu gebruikte dodelijke schimmel op het spoor tijdens onderzoek naar moeilijk te bestrijden bodemplagen, zoals de meikever. Ze isoleerden schimmels op plantenwortels die de plant beschermen tegen bodeminsecten en kwamen toen de M. robertsii tegen, legt onderzoeker Rob van Tol uit. De schimmel bleek heel goed te werken in de ‘lokken en doden’-strategie. Bij deze aanpak worden de fruitvliegen gelokt met stukjes blauwe bes en moeten de schimmels de insecten vervolgens doden.

Om de waarde van deze methode te testen, voerde Plant Research een proef uit in kooien met deze nieuwe schimmel en twee commercieel beschikbare schimmelproducten. Eerst werden de suzuki’s in de kooien losgelaten en na vier weken bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid nakomelingen van de fruitvliegen. In de kooien met Metarhizium robertsii werden er gemiddeld 5 nakomelingen gevonden per kooi, terwijl in onbehandelde kooien 83 nakomelingen uit de bessen kwamen en in de kooien met de schimmelproducten 70 en 24 nakomelingen.

Deze test maakt van M. robertsii een kansrijke bestrijder, maar de onderzoekers weten nog niet of de ‘lokken en doden’-methode ook in de praktijk werkt. Het lokaas met schimmel moet dan namelijk concurreren met het fruit in het veld. Als de geurval met schimmel wordt ingezet voordat het fruit rijp is, is de kans op een succesvolle bestrijding groot, vermoeden de onderzoekers. Dat gaan ze dus in 2017 uittesten in het EU-project.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.