Wetenschap

Nieuwe mobiele onderzoekcontainer op campus

De WUR heeft een nieuwe onderzoeksfaciliteit: COOL - Research on the Move. Het is de enige mobiele faciliteit voor naoogsttechnologie ter wereld.
Tessa Louwerens

In de mobiele onderzoeksfaciliteit kan overal ter wereld onderzoek worden gedaan. © Wageningen Food & Biobased Research

Vanbuiten lijkt het een gewone zeecontainer. Maar als de deuren openzwaaien, wordt een ultramoderne onderzoeksruimte zichtbaar die is uitgerust met diverse klimaatkamers en moderne meet-en regelapparatuur. In deze mobiele onderzoeksfaciliteit, ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research en Fotein BV, kan overal ter wereld onderzoek worden gedaan naar de kwaliteit en bewaring van versproducten.

‘De productie van groenten en fruit is de afgelopen decennia sterk toegenomen in opkomende landen als China, India, Kenia, Mexico en Vietnam’, vertelt Peter Ravensbergen, business developer bij Food & Biobased Research. ‘Daarmee stijgt ook de behoefte aan kennis en technologie die nodig is om de kwaliteit en houdbaarheid van versproducten te waarborgen.’ Bedrijven en overheden kunnen met behulp van dit onderzoek voedselverliezen verminderen en exportkansen beter benutten.

De COOL-container staat op de campus naast onderzoeksfaciliteit Phenomea. In de onderzoeksruimte bevinden zich tien klimaatkamers, waar verschillende klimaatcondities zoals temperatuur en zuurstofgehalte afzonderlijk kunnen worden ingesteld. In elke container kan 80 kilo aan verse producten worden opgeslagen. ‘Bij avocado’s doen we bijvoorbeeld onderzoek met transportsimulaties’, zegt Ravensbergen. ‘Deze vruchten zijn namelijk gevoelig voor koude-schade, dan worden ze zwart van binnen.’

In de verschillende klimaatkamers kunnen diverse opslagcondities worden uitgetest. ©Wageningen Food & Biobased Research

On

the move:Met de mobiele faciliteit is het mogelijk om op locatie bij productiebedrijven te kijken wat het beste oogstmoment is, door bijvoorbeeld het suikergehalte in de vruchten te meten. Ook kan het worden gebruikt bij het opstellen van rijpingsprotocollen voor vruchten, zoals mango’s, op locatie.

De Wageningse experts zijn in gesprek met geïnteresseerde partijen die de container willen huren of eventueel kopen. Voordat andere onderzoekers ermee gaan werken, krijgen ze eerst een uitgebreide training in Wageningen. Vervolgens kan de onderzoekcontainer per boot worden verscheept naar de nieuwe bestemming. ‘Mocht Cool worden verkocht, dan zullen we weer een nieuwe bouwen’, zegt Ravensbergen. ‘We kunnen het ook aanpassen aan de specifieke wensen van een bedrijf, want het is een flexibele container.’

Hier kun je zien hoe COOL naar Wageningen komt:

Lees ook eens:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.